2025.01.30., csütörtök - Martina, Gerda napja
facebook
Keresés
Bajba kerülhet, aki nem visz be elegendő mennyiséget ezekből az ásványi anyagokból

Bajba kerülhet, aki nem visz be elegendő mennyiséget ezekből az ásványi anyagokból

2025. január 06., 13:20
A rendkívül sok élelmiszerben, főleg a gyümölcsökben, zöldségekben és egyes fűszerekben megtalálható polifenolok egyre nagyobb figyelmet kapnak az egészségtudatos fogyasztók körében.

Ezek a vegyületek a kutatások szerint számos egészségügyi előnnyel járhatnak, többek között a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésétől kezdve az öregedés lassításáig - írta meg a portfolio.huThe Guardian cikkére hivatkozva.

A polifenolok a fitonutriensek csoportjába tartoznak, amelyek olyan természetes anyagok, amelyek minden növényben megtalálhatóak és a különféle környezeti hatásokkal szemben nyújtanak védelmet. Ugyan ezen vegyületek önmagukban nem minősülnek tápanyagnak az emberi szervezet számára, ha nem viszünk be belőle elegendő mennyiséget, a hiány miatt számos megbetegedés alakulhat ki.

A szakemberek szerint ezen anyagok magas koncentrációban találhatók meg a mély vagy élénk színű gyümölcsökben és zöldségekben, valamint olyan italokban, mint a tea, a kávé és a vörösbor.

Bár gyakran merül fel, hogy a vörösbor jó ásványi anyag forrás lehet, érdemes vigyázni a fogyasztásával, ugyanis a közelmúltban megjelenő kutatások azt bizonyítják, hogy már kis mennyiségű alkohol fogyasztásának is több lehet a negatív hatása, mint az előnye a szervezet számára.

Federica Amati, a Zoe, egészséges táplálkozást támogató alkalmazás egyik vezető kutatója és a londoni Imperial College School of Public Health tudósa szerint olyan általános élelmiszerekben is találhatóak kulcsfontoságú ásványi anyagok, például flavonolok és katekinek, mint a kakaó és a zöld tea.

A kakaóban található flavanolok összefüggésbe hozhatók a stroke és a szívroham kockázatának csökkenésével. A zöld teában található katechinek pozitívan befolyásolhatják az anyagcserét

- mondta Amati.

A polifenolok egészségügyi előnyeit számos tanulmány alátámasztja. Egy kutatás kimutatta, hogy a polifenolokban gazdag étrendet követők körében 46%-kal alacsonyabb volt a szívbetegségek kialakulásának kockázata.

Emellett ezek a vegyületek növelhetik az agy vérellátását és csökkenthetik a szervezetben fellépő gyulladásokat, ami potenciálisan segíthet a neurodegeneratív betegségek elleni küzdelemben. Daniele Del Rio, az olaszországi Parmai Egyetem táplálkozástudományi professzora hangsúlyozza:

Számos tanulmány kimutatta, hogy a polifenolok megfelelő bevitele számos krónikus betegség kockázatának csökkenésével jár együtt.

Ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy még sok kutatásra van szükség a polifenolok pontos hatásmechanizmusának megértéséhez. A fitonutrienseknek a kutatók szerint több ezer fajtája létezik, amelyek közül még nem is sikerült mindet beazonosítani.

A szakértők szerint a polifenolok jótékony hatásai részben a bélmikrobákkal való kölcsönhatásuknak köszönhetők. A bélbaktériumok átalakítják ezeket a vegyületeket, ami elősegíti a felszívódásukat és hasznosulásukat a szervezetben.

A polifenolok iránti érdeklődés újjáéledése részben a bélrendszer egészségére irányuló fokozott figyelemnek köszönhető. Emily Leeming, mikrobiom-szakértő kiemeli, hogy a polifenolok legjobb forrásai közé tartoznak a fűszernövények és fűszerek, valamint egyes hüvelyes növények, mint például a fekete bab.

A szakértők egyetértenek abban, hogy a polifenolok előnyeinek kiaknázásához a legjobb megközelítés a változatos, növényi alapú étrend követése. Ez magában foglalja a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonafélék, diófélék, magvak, fűszernövények és fűszerek fogyasztását.

Fotó: illusztráció/Freepik