7 gyümölcs, amit cukorbetegként jobb elfelejteni
Cukorbetegként a gyümölcsöket is meg kell válogatni az állapotromlás elkerülése érdekében.
Cukorbetegként kiemelt figyelmet kell fordítani a megfelelő táplálkozásra. Az egészségtelen nassolnivalók mellett azonban sajnos az egészségesnek mondott gyümölcsöket is meg kell válogatniuk az érintetteknek – írja a Femina.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján napi 40 dekagramm gyümölcsöt és zöldséget kéne bevinnünk. De hogyan ugorható meg ezt a szám cukorbetegként?
Tiltott gyümölcsök cukorbetegként
Természetesen diabétesz mellett is jó döntés gyümölcsben gazdag étrendet követni, viszont van pár tényező, amire muszáj figyelni. Reggel és a késő esti órákban kerüld az édes gyümölcsök fogyasztását, és mindig figyelj az élelmiszer glikémiás indexére, szénhidrát- és rosttartalmára.
- A sárgadinnye kalóriatartalma ugyan nem magas, a glikémiás indexe 65, ezért nem érdemes túl sokat fogyasztani belőle.
- A görögdinnye 70-75-ös glikémiás indexszel bír, így kerülendő fogyasztása cukorbetegséggel élők számára.
- Az egzotikus licsi sem javasolt a diabéteszben érintettek számára: az érett gyümölcs glikémiás indexe is magas, 70 körüli.
- A szőlőnek kifejezetten magas a kalóriatartalma (69 kcal 100 grammonként), és fajtától függően 45-60 közti a glikémiás indexe.
- A kivi, bár C-vitamin-tartalma miatt nagyon egészséges, és még a fogyást is segíti, az 50-es glikémiás indexe miatt nem javasolt nagy mennyiségben a diabétesszel élőknek.
- A banán sem cukorbetegként, sem diétázóként nem ajánlatos nagy mennyiségben, mivel mind a kalóriatartalma, mind a glikémiás indexe magas, utóbbi érettségtől függően 40-70 közti.
- Az ananász glikémiás indexe 59, ezért ez is megdobja a vércukorszintet.
Fotó: illusztráció/Freepik