Tele van C-vitaminnal, rostokkal, és könnyű beilleszteni az étrendbe: így hat a karfiol a szervezetre
A femina.hu cikke szerint könnyen beilleszthetjük az egészséges étkezést a mindennapi életünkbe.
A karfiol hatása a szervezetre
A keresztesvirágú zöldségek jól ismertek a pozitív hatásaikról, bizonyítottan védik a szervezetet a különböző rákos megbetegedésektől a bennük található glükozinolátok miatt. Ezekkel a tulajdonságokkal rendelkezik a karfiol is
Kiemelkedő C-vitamin-tartalma van, 100 grammja a napi C-vitamin szükséglet több, mint felét fedezi. Ennek a vitaminnak közismerten gyulladáscsökkentő hatása van, támogatja az immunrendszert, védi az ereket és a szívet. Gazdag rostokban, 107 gramm karfiolban 2 gramm rost található, ami táplálja a bélben található jó baktériumokat. A rostok lassítják az emésztést, és gátolják a tápanyagok gyors felszívódását, így hozzájárulnak a jóllakottság hosszabb ideig tartó érzetéhez. Az éhségcsökkentő hatásuk miatt csökkenthetik a nap során bevitt kalóriák mennyiségét is. Ezen túlmenően a rostfogyasztás kapcsolatba hozható a szívbetegségek, rák és cukorbetegség kockázatának csökkentésével. Igazi szulforafánforrás is, ami egy antioxidáns.
A karfiol számtalan módon beilleszthető az étrendbe, ezzel egyszerűen növelhető a napi zöldségbevitel. Könnyen helyettesítheti a magas szénhidrát- és kalóriatartalmú ételeket, mint például a rizs, hüvelyesek vagy liszt. Nyersen is fogyasztható, így megőrzi a C-vitamin tartalmát.
Ebben a formában humusszal vagy mártogatóssal együtt is fogyasztható. Emellett párolhatja, főzheti vagy grillezheti, készíthet belőle salátát vagy levest, sőt, a rántott karfiol is remek választás.
Fotó: Illusztráció/ freepik