Szakértők megnevezték azt a tápanyagot, ami leginkább kell a fogyáshoz
Megfelelő mennyiségű rostbevitel nélkül képtelenség lefogyni - figyelmeztetnek a szakértők. A rostok rendkívül jó hatással vannak az emésztésünkre, ami elengedhetetlen ahhoz, ha szeretnénk megszabadulni a rajtunk lévő zsírpárnáktól, pluszkilóktól – olvasható a Glamour cikkében.
A sóvárgást is megakadályozzák
A szakértők szerint egyetlen kulcsfontosságú tápanyagot kell beiktatnunk étrendünkbe és beindul a fogyás: ez nem más, mint a rost. A növényeknek arról a részéről beszélünk, amely a vékonybélben nem emésztődik meg, hanem eljut a vastagbélbe és ott fejti ki jótékony hatását. Megfékezi, hogy felszaladjanak ránk a pluszkilók, segíti a súlycsökkentést és sokat tesz a karcsúság megőrzéséért.
A rostoknak két fő típusa van, az oldhatatlan és az oldható, mindkettő különbözőképpen tud hozzájárulni a fogyáshoz. Az oldhatatlan rostok emészthetetlen növényi anyagok, amelyek nem könnyen szívódnak fel, ilyen például a zöldségek és gyümölcsök héja, de megtalálhatóak a teljes kiőrlésű élelmiszerekben is. Ennek a rostnak a fogyasztása természetesen lassítja az emésztést, ezáltal fokozatosabbá válik a glükóz kivonása, ami meggátolja a különböző egészségtelen ételek iránti sóvárgásunkat.
A sóvárgás csökkenése együtt jár azzal, hogy kevesebb cukros ételt viszünk be a szervezetünkbe, ezáltal csökkenthetjük a magas vércukorszint kockázatát, ami magas inzulinszinthez, cukorbetegséghez vezethetne
- idézi Laura Southern táplálkozási szakértő szavait a Daily Mail.
Egy friss kutatás során a magas rosttartalmú étrendet választó fogyókúrázók nagyobb súlyvesztésről számoltak be, mint társaik. A szakemberek összesen 43 résztvevő életét követték figyelemmel három hónapon keresztül, és arra jöttek rá, hogy azok az alanyok, akik több rostot vittek be a szervezetükbe, többet fogytak, mint mások - pedig a kalóriabevitelük nagyjából egyforma volt.
Egy másik kutatás szintén hasonló eredménnyel zárult, ott kiderült, hogy a magas rosttartalmú étrendet követők kevesebb olyan epesavat termelnek, amelyek az étvágy fokozását okozzák. Mindez valószínűleg annak köszönhetően, hogy a rostok segítenek támogatni az egészséges bélmikrobiomot, vagyis az emésztőrendszerben található hasznos baktériumok gyűjteményét.
A rostok másik típusa az oldható rostok, amelyek olyan élelmiszerekben találhatóak, mint például a zab - ezek szintén összefüggésbe hozhatóak a fogyással. Ezeket a rostokat megemésztjük, a bélben gélszerű anyagot képeznek, ami vonzza a vizet. Ez többek között a széklet puhaságát eredményezi.
Mit tudnak még a rostok?
A rostok további előnyei közé tartozik, hogy olyan betegségek kockázatát csökkentik, mint például a cukorbetegség, a szívbetegség, a rák vagy épp az Alzheimer-kór. Az emberek jó része nem jut elég rosthoz, hivatalos adatok szerint a britek mindössze 18 grammot fogyasztanak naponta, ami jóval kevesebb, mint az ajánlott 30 gramm.
Fontos azonban azt is megjegyezni, hogy a rostbevitelnél is túlzásba lehet esni, ha túl sokat viszünk be belőlük a szervezetünkbe, az könnyen puffadással, hasfájással járhat. Egyszerre ne fogyasszunk nagy mennyiséget, mert a bélrendszernek időre van szüksége ahhoz, hogy alkalmazkodjon hozzá.
Fotó: illusztráció/Freepik