
Sokan undorodnak ettől a zöldségtől, pedig karbantartja az ereket
Akár nyersen, vagy sütve és főzve is fogyasztható, felhasználhatjuk magában, vagy tepsibe rakott fogásként kombinálhatjuk, süthetünk belőle pizzatésztát, de levesként is kiváló, főzelékként is alkalmas, még desszertként is finom, ráadásul a szervezettel is csak jót tesz - közölte a Dívány.
Erősíti az immunrendszert, amiért a gyomor is hálás lesz
A brokkoliról folyamatosan dicséreteket zengenek, a savanyú káposzta és a kelbimbó áldásos hatásait sem győzik hangsúlyozni, a kelkáposzta, a karalábé és a fehérrépa is gyakran emlegetett csodaszerek, ám ezek mellett a keresztesvirágúak karfiolja joggal érezheti magát kissé mellőzött családtagként. Pedig 130 grammja mindössze 5 gramm szénhidrátot és 25 kalóriát tesz ki, és mégis jócskán találhatunk benne folsavat, káliumot, magnéziumot, mangánt, ekkora mennyiségben 2 gramm rostot, valamint C, B6 és K-vitaminokat bőséggel.
Tisztítókúrához is tökéletes
A karfiol kéntartalmú tápanyagokat és glükozinolátokat is tartalmaz, melyek hozzájárulnak a tisztítókúra hatékonyságához.
Fogyókúra vagy gluténérzékenység esetén
Az egyik legmeglepőbb felismerés a karfollal kapcsolatban, hogy lisztként is alkalmazható. Több szakértő is arra hívja fel figyelmünket, hogy akár fogyókúrás célból, akár gluténérzékenység, sőt még cöliákia esetén is, a karfiolliszt helyettesítheti a hagyományos lisztet. De pürésített verziója lehet az új krumplipürénk is, sőt, apróra vágott darabkáival főzelékek és egyéb ételek rántása is megoldható, a lisztet pedig ezekhez innentől el is felejthetjük.
Nagyon gazdag antioxidánsokban
Talán még az eddigieknél is fontosabb az egészség megőrzése szempontjából, hogy a karfiol antioxidánsokban is igen gazdag. A káros szabad gyökök lekötésében és a gyulladásokkal szembeni védelemhez elengedhetetlen antioxidánsok közül a glükozinolátok és az izotiocianátok csoportja kutatási eredmények által igazoltan lassítja a rákos sejtek növekedésének ütemét. Ezek és még más fontos antioxidánsok mellett a C-vitamin, a béta-karotin, a fahéjsav, a rutin, a kaempferol és a kvercetin is gondoskodik az öregedés és a krónikus stressz okozta káros hatások mérsékléséről a szervezetben. Továbbá, a karfiol szulforafán tartalma hozzájárul a megfelelő vérnyomás szintjének beállításához, javítja a vesefunkciókat, védelmezi az érrendszert, de egyes kutatási eredmények még ennél is többre tartják: azt találták ugyanis, hogy ez a kéntartalmú vegyület képes megölni a rákos őssejteket.
A karfiol tehát, az eredmények tükrében különösen ajánlott vastagbél- és prosztatarák, emlőrák, leukémia és hasnyálmirigydaganat kezeléseinek kiegészítésére.
Fontos az agynak is
Végezetül: a karfiol nagy arányban tartalmaz kolint, ami a máj-és szívbetegségekkel küzdőknek hatékony segítség, idegrendszeri panaszok ellen is bevethető, de leginkább az agy fejlődésére és működésére gyakorolt kedvező hatása miatt fontos. Már a várandósság ideje alatt is érdemes fokozott bevitelére figyelmet fordítani, de az idős korban jelentkező esetleges memóriazavarok ellen is jó.
Fotó: illusztráció/Pexels