
7 laktató fogás a megmaradt húsvéti sonkából
A maradék húsvéti sonka egészen kiváló alapanyag a húsvéti négynapos ünnep utáni hétköznapokra. A füstölt-főtt húsféle viszonylag sokáig eláll, és ha már többször egymás után ettünk belőle tormával, kenyérrel, fonott kaláccsal, akár ötletesen tovább is gondolhatjuk.
Mondhatjuk, hogy a húsvéti sonka is csak egy sonka, de kicsit több is annál. A gyakran íztelen, kissé jellegtelen, előrecsomagolt szeletelt sonkákkal ellentétben jobb ízű, így olyan ételeket is feldobhatunk vele, amelyek eredetileg szeletsonkával készülnek. Az nlc.hu hozott is példákat az alábbiakban. 7 étel következik főtt sonka felhasználásával!
Az imádnivalóan szaftos, emeletes klubszendvics
A klubszendvics méltán a szendvicsek egyik királya! Nem szimpla csirkemell, hanem házi „csirkemellsonkával”, valójában sült csirkemellel készül. Húsvét után a receptet azzal reformálhatjuk meg, ha a lepirított szalonnacsíkot pirított húsvéti sonkára cseréljük le. Minél zsírosabb rész áll rendelkezésre, annál szaftosabb lesz a szendvicsünk. Úgy az igazi, ha a viszonylag semleges ízű csirkemell fűszerezéséből nem hagyjuk ki a füstölt pirospaprikát, rozmaringot, fokhagymát és agávészirupot (vagy más szirupot), a megpirítjuk a kenyeret is hozzá.
Nem megúszós sonkás csiga
A maradékmentő receptekben mindig előkerülnek a csigák! Ebbe a csigába a maradék húsvéti sonka kerül, amivel nincs sok dolgunk, de a tésztával annál inkább. Ez ugyanis nem egy bolti leveles tészta alapú recept, hanem mi magunk gyúrjuk ki a tésztát. Nem kell megijedni, egy óra alatt megleszünk vele, és miénk a diadal is, hogy nem a komfortmegoldást választottuk.
Egy tányér tavasz: színes sonkás tésztasaláta
A főtt tészták finomak frissen főzve, be is süthetjük őket, de akár hidegen is fogyaszthatók. Épp ilyen étel a tésztasaláta, amely az alábbi recept szerint fusilli tésztával készül, görög joghurtos, majonézes, mustáros szósszal. Mi maradt a hűtőben a húsvéti trakták után? Mit rejt a konyha és a kamra? Amilyen zöldség és szósz illik hozzá, az jöhet bele! És persze még a maradék húsvéti sonka.
Hidegen-melegen: sonkás-sajtos rösztitekercs
Ránézésre gondolná erről az ételről, hogy krumpli alapú? Ez bizony nem hajtogatott tészta, hanem rösztiburgonya, ami egy sonkás-sajtos tekercsben kap még több ízt és egy kis izgalmat. Isteni finom frissen sülve, forrón, de akár elcsomagolhatjuk a suliba vagy munkahelyre tízóraiként is. Csavarhatunk a recepten, ha egy unalmas szeletsonka helyett a finom húsvéti sonkát szeljük bele. Tejfölös, majonézes, fokhagymás mártogatóssal egyenesen isteni!
Maradék húsvéti sonkából köretet: sonkás-sajtos krokett
A retró éttermi köret kapható mirelit késztermék formájában is, így csak ki kell sütnünk otthon. Ennek íze össze sem hasonlítható a házi készítésű burgonyakrokettével, ami ezerszer finomabb. Az alábbi recept azért is speciális, mert krumplipüré az alapja. A maradék húsvéti sonka mellett egy kis jalapeno is gazdagítja, ennek mennyisége tetszés szerint növelhető vagy el is hagyható. Friss, forró, ropogós, isteni!
Akár ketogén diétába is: kétféle sajtos-sonkás rakott cukkini
A rakott ételek is remek maradékmentők, ez nem vitás. Ebben az ételben ráadásul nem csak a maradék húsvéti sonka nyerhet új értelmet, hanem sajtvégeket is megmenthetünk vele. Nem muszáj tartani magunkat a receptben írt trappista és füstölt sajt arányokhoz, nyugodtan térjünk el az írtaktól. Ebben a műfajban nem nagyon tévedhetünk, akár olyan extra sajtokat is beletehetünk, mint a gorgonzola vagy parmezán, mindenképpen finom lesz! Tésztát nem is tartalmaz, így remek ketogén recept is.
Sonkás-sajtos pulykatekercs, jó szaftosan
A pulykamell az egyik legsoványabb húsféle. Ebben a receptben azért adunk a kalóriáknak, ugyanis sertéssonkával és sajtos, füstölt sajtos, tejes, habtejszínes sajtszósszal dúsítjuk. A száraznak mondható pulykamell-szeletek így egy igazán szaftos húsételben lesznek főszereplők, a tejszínes szósz pedig a legjobban olyan köret mellett érvényesül, mint a rizs, bulgur vagy kuszkusz, amelyben a szemek közé folyhat a szósz, egy igazán lédús elegyet alkotva.
Fotó: illusztráció/Freepik