Rákkeltő a diétás kóla, mostantól más módon állítják elő
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutató részlege, az Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) várhatóan júliusban hivatalosan rákkeltőnek fogja minősíteni a világ egyik legelterjedtebb mesterséges édesítőszerét - írja a Reuters.
Az aszpartámot számos népszerű élelmiszerben megtalálhatjuk, köztük sok üdítőitalban és rágógumiban is használják édesítőszerként.
A döntés még várat magára
A WHO élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó bizottsága (JECFA) a nyilvánosságra hozott összes bizonyíték alapján felülvizsgálja az aszpartám használatát, és várhatóan július 14-én hozza nyilvánosságra az eredményt. Ezen a napon a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) is közzéteszi a döntését, és kiderül, hogy mi lesz azokkal az élelmiszerekkel, amelyek tartalmazzák ezt az anyagot.
A WHO korábban is figyelmeztetett: a rendelkezésre álló bizonyítékok szerint a cukorhelyettesítők használata nem jár hosszú távú előnyökkel a testzsír csökkentése terén sem. Sőt, a mesterséges édesítőszerek hosszú távon felnőtteknél fokozzák a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések és a halálozás kockázatát.
Francesco Branca, a WHO táplálkozásért és élelmezésbiztonságért felelős igazgatója azt javasolta, hogy inkább válasszunk cukrozatlan vagy természetes cukrokat tartalmazó élelmiszereket - közölte a HáziPatika.
Fotó: illusztráció/Pexels