Így verik át a boltok a vásárlókat az édességpolcoknál: miből van valójában a gyermekek kedvence?
A mogyorókrém tipikusan az az édesség, amiért rajonganak a gyerekek, de sok felnőtt sem képes ellenállni neki – még ha köztudott is, hogy tele van cukorral. Ám ha egyszerűen megvizsgálja a kisboltban egy ilyen termék összetevőinek listáját, meglepődhet - erről a divany.hu számolt be.
Mennyi mogyoró található a krémben?
A mogyorókrémben nem csak sok cukor van, hanem gyakran ez a fő alkotóelem is. Ezt egyértelműen jelzi, hogy az összetevők listáján az első helyen szerepel. Ezt legtöbbször a pálmaolaj követi a listán, ami sem az egészségnek, sem a környezetnek nem tesz jót, továbbá általában kakaópor, zsírszegény tej (por), emulgeálószer, valamint illatanyagok és édesítőszerek is megtalálhatók benne. De mi a helyzet a földimogyoróval?
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) tájékoztató oldala, a Kiemelkedő Minőség azt állítja, hogy a mogyorótartalom terén széles a választék. A felhasznált földimogyoró mennyiségét csak és kizárólag a gyártó "kreativitása" szabályozza, mivel erre vonatkozóan egyetlen jogszabályi előírás sem létezik. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy 0,01 százaléktól (!) Kezdve akár 45 százalékos földimogyorótartalommal is találkozhatunk.
A boltok polcain a legtöbb esetben a 13 százalékos földimogyorótartalmú termékek dominálnak.
Van, ahol illatanyagok adják a földimogyoró ízét
Az alacsonyabb mogyorótartalmú krémekre is jellemző, hogy az összetevők listáján előkelő helyen szerepel a cukor (a növényi zsírokkal és a kakaóporral együtt), míg a földimogyoró viszonylag hátrébb szorul. Ezek általában tartalmaznak illatanyagokat is, amik a csekély mogyorótartalomból adódó enyhébb ízt kompenzálják. A mogyorótartalom szoros kapcsolatban áll az árral is. Míg a kevesebb mogyorót tartalmazó termékek olcsóbbak, addig a minőségi, nagyobb aránnyal rendelkező termékekért mélyebben a zsebbe kell nyúlni.
A földimogyoró egyébként nagyon egészséges
A földimogyoróban bővelkedik fehérje, vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok. Kutatások azt mutatják, hogy a fogyasztása hozzájárulhat a fogyáshoz és a szívbetegségek megelőzéséhez, ugyanakkor vannak, akik allergiásak rá. Hatása a fogyókúrázóknak áldás, az allergiásoknak azonban átok. Számukra ez akár életveszélyes is lehet.
Fotó: Illusztráció/Freepik