2025.04.26., szombat - Ervin napja
facebook
Keresés
Ez a Föld legegészségesebb gyümölcse, és alig eszünk belőle

Ez a Föld legegészségesebb gyümölcse, és alig eszünk belőle

2023. június 19., 08:20
Minden nap egy alma, az orvost távol tartja - így tartja a mondás. A gyümölcsök jótékony hatása az egészségre közismert tény a társadalomban, de keveset beszélünk arról, hogy mely gyümölcsök valóban ajánlottak és egészségesek.

Az új tanulmány, amelyet a New Jersey-i William Paterson Egyetem kutatói végeztek, részben cáfolja azt az állítást, hogy a gyümölcsök alapvetően egészségesek. A szakértők rávilágítottak arra, hogy melyik gyümölcs a legegészségesebb és érdemes lenne többet fogyasztani - számol be róla a brit GLAMOUR magazin.

Az amerikai egyetem kutatói 41 különböző élelmiszer tápanyagtartalmát vizsgálták. Az élelmiszerek vitamin-, rost- és tápanyagtartalmát a kalóriákhoz viszonyítva elemezték. A kutatás alapelve az volt, hogy minél magasabb a tápanyagtartalom, annál egészségesebb az adott élelmiszer. Érdekesség, hogy egyetlen gyümölcs sem került be a legjobb 10 egészséges élelmiszer listájára. A vezető helyeket zöldségek foglalták el, és csak egyetlen egy élelmiszer érte el a 100%-os tápanyagértéket. Valójában a 41 vizsgált élelmiszer közül a legegészségesebb gyümölcs alig került be a legjobb 30 közé. A zöldségek uralták a legjobb 10-et, és olyan finomságok találhatók a legjobb 20-ban, mint a brokkoli, a paprika és a sütőtök. A legegészségesebb gyümölcs csak a 28. helyen szerepelt.

De melyik a legegészségesebb?

Azok, akik a gyümölcsök szerelmesei, talán meglepődve fogadják a következő információt: a tanulmány szerint a legjobb egészségmegőrző gyümölcs a citrom.

Bár az, aki valaha is kóstolt citromot, bizonyára ismeri az intenzív, savanykás ízt, ami néha már túlságosan is savanyúnak hat az ízlelőbimbókra. De ne aggódjon, hiszen rengeteg más, ízletesebb módja van annak, hogy a citromot beépítse az étrendjébe!

Nem meglepő módon a legegyszerűbb módja a tápanyagokban gazdag citrom előnyeinek kihasználására a gyümölcs levének felhasználása.

A citromos víz kiváló választás a magas tápanyagtartalma miatt, ráadásul méregtelenítő hatással is rendelkezik. A citromlé remekül működik főzéskor vagy salátákban, és érdemes felhasználni melegítés nélkül, hogy megőrizze tápanyagértékét.

Inspirációk a citrom felhasználásához:

  • Salátaöntet készítése citrommal
  • Facsart gyümölcslé vagy turmix készítése - például narancs hozzáadásával, amely a kutatás szerint a 33. helyen szerepelt
  • Halak, húsok és zöldségek ízesítése citrommal
  • Rizottó vagy tészta ízesítése - például citromos spagetti al limone
  • Citromos sorbet készítése
  • Reggeli joghurt ízesítése citrommal.

Fotó: illusztráció/Pixabay