2024.11.23., szombat - Kelemen, Klementina napja
facebook
Keresés
Ebben az edényben a legideálisabb főzni

Ebben az edényben a legideálisabb főzni

2023. szeptember 16., 10:15
A teflon az egyik legelterjedtebb edényanyag, de elérhető számos más, egészségesebb alternatíva is.

Sokan aggódnak manapság a teflon potenciális mérgező hatásai miatt, amiben valóban van némi igazság. Ám ha megfelelően használja, akkor nincs veszély. Mindemellett érdemes lehet kipróbálni más anyagokat is az edények terén, bár ezeknél is kulcsfontosságú a helyes alkalmazás - írja a femina.hu.

Ezeket válassza teflon helyett

Senkit sem próbálunk elrettenteni a teflon használatától, de fontos óvatosan kezelni. Ne hevítse 260 fok fölé, mert ekkor káros anyagok kerülhetnek a levegőbe. A teflonba található egy olyan anyag, ami biztosítja a tapadásmentes felületet, és a túlzott hő hatására kellemetlen tüneteket okozhat, mint például fejfájás és hidegrázás azoknál, akik belélegzik. Ezenkívül gondoskodjon arról, hogy tisztításkor ne karcoljon meg semmit, mivel ilyenkor káros anyagok szabadulhatnak fel a felületről, amik aztán az ételre kerülhetnek. A negatívumok miatt egyre többen keresnek más alternatívákat, például a kerámiaedényeket, amelyek nem tartalmaznak káros anyagokat, bár a kezelésük némi odafigyelést igényel. Óvatosan kell bánni a külső felületükkel, amik szintén hamar megrongálódhatnak, és mosogatógépben sem moshatja el őket. A terrakotta és hőálló üvegedények szintén egészséges alternatívák, viszont könnyen eltörhetnek, használatuk még nagyobb figyelmet követel.

Fémalternatívák

Újra divatba jöttek az öntöttvas edények is, amik már az őskorban is nagyon hasznosnak bizonyultak. Maximum vasionok szabadulhatnak fel belőlük, ami nem káros, sőt, hasznos is a vashiányosak számára. Egyetlen hátrányuk, hogy elég nehezek, és tisztítani is csupán meleg vizes kefével lehet őket.

Talán az egyik legegészségesebb anyag a rozsdamentes acél, ami sokáig ellenáll a korróziónak. Semmilyen negatív hatása nem ismert, de kissé nehezebben készül el benne az étel. Tisztítása egyszerű, de esetükben is érdemes a durva súrolóeszközök használatát kerülni.

Olcsóbb változat az alumíniumedény, aminél viszont fennáll a fém kioldódásának a veszélye. Az újabb, eloxált alumíniumedények már biztonságosabbak, mivel ezeknél az alumíniumot egy oxidréteg védi, ami nagyban csökkenti a fém kioldódását.

Rézedények használata is csak bizonyos körültekintéssel ajánlatos, mivel a réz is könnyen beoldódhat az ételekbe, a bevonat nélküli rézedények egyáltalán nem javasoltak a mindennapi főzéshez.

Fotó: Illusztráció/ freepik