Itt vannak a legerősebb béltisztító tavaszi zöldségek: nem csak fogyasztanak, hanem az egészséget is védik
Az esszenciális tápanyagok bevitelének legegyszerűbb módja az egészséges táplálkozás: ebben a tavaszi zöldségek nagy segítséget nyújtanak, hiszen tele vannak ásványi anyagokkal és antioxidánssal.
Béltisztítás tavaszi zöldségekkel
A sötétzöld leveles zöldségek és a keresztesvirágúak (kelbimbó, káposzta, fodros kel, brokkoli és a karfiol) óriási szerepet játszanak a béltisztításban. Fitonutriensben gazdagok, így csökkentik a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a tumorok kockázatát is. Szabályozzák az anyagcserét, és segítik a szervezet méregtelenítését.
További pozitív tulajdonságuk, hogy magas magnéziumtartalmuk miatt kedvező hatással bírnak a bél idegeire. Akár főzzük, akár nyersen fogyasztjuk az alábbi zöldségeket, az emésztőrendszerre bizonyítottan kedvező hatással lesznek.
A brokkoli rostokban és antioxidánsokban gazdag - ezek támogatják az egészséges emésztést és bélműködést. Segítheti a szív egészségét, a vércukorszint szabályozását, a gyulladáscsökkentést, az egészséges agyműködést, a bőröregedés lassítását, az immunrendszer egészségét, illetve a csontok, ízületek és a fogak épségét.
A spenót nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint és béta-karotint, ezáltal megőrzi a gyomor és bélrendszer egészségét. Megóvja a vastag- és végbélsejteket a szabad gyökök hatásától. A spenót folsavtartalma megakadályozhatja a DNS-károsodást és a vastagbélsejtek káros mutációit.
A karfiolnak magas a rostartalma, ami jótékony hatást gyakorol az általános egészségre. Táplálja a bélben lévő, egészséges baktériumokat, amelyek segítenek csökkenteni a gyulladást, és elősegítik az egészséges emésztést. A megfelelő mennyiségű rostfogyasztás segíthet megelőzni az olyan emésztési zavarokat, mint a székrekedés és a divertikulitisz.
Az endívia jelentősen növeli a székletürítés gyakoriságát és minőségét. A székrekedésben szenvedőknek számos orvos javasolja, hogy emeljék be az endíviát étrendjükbe. Fontos rostforrás, amely elengedhetetlen a megfelelő emésztéshez.
A spárga magas rosttartalmának köszönhetően segíti a rendszeres bélmozgást. A benne lévő oldható rostok táplálják a bélben lévő barátságos baktériumokat, melyek szerepet játszanak az immunrendszer erősítésében és az olyan alapvető tápanyagok, mint a B12- és K2-vitamin előállításában. Segíthet csökkenteni a szívbetegségek, a magas vérnyomás és a cukorbetegség kockázatát.
Szakemberek szerint az egyik legegészségesebb és tápanyagokban leggazdagabb étel a kelkáposzta. Tele van antioxidánssal és olyan ásványi anyagokkal, melyekből a legtöbb ember hiányt szenved. C-vitaminban különösen gazdag zöldség. A világ egyik legjobb K-vitamin-forrása, mely fontos tápanyag, és segít megelőzni a szívbetegségeket és a csontritkulást.
Az újhagyma természetes gyógymód a hasmenés és más gyomorszövődmények megelőzésére. Javítja az étvágyat, csökkenti a vércukorszintet. Magas rosttartalma segíti az emésztőrendszer egészséges működését. Jó hatással van a szív egészségére, a látásra, és még a megfázás megelőzésében is segít.
Ez a fűszer is segíti a vastagbél megtisztulását. Antivirális, antibakteriális és parazitaellenes tulajdonságokkal bír, ezáltal elősegíti a méreganyagok, kórokozók és paraziták eltávolítását az emésztőrendszerből, különösen a vastagbélből. A fokhagyma kiváló antioxidáns-forrás. Javítja az emésztést, segíti a tápanyagok felszívódását, gyulladáscsökkentő szerepe van.
Cikk és képek forrása: Femina