2025.04.26., szombat - Ervin napja
facebook
Keresés
A boltban szinte már megfizethetetlen, de a kertben is termeszthető ez az egészséges mag

A boltban szinte már megfizethetetlen, de a kertben is termeszthető ez az egészséges mag

2023. május 20., 08:15
A klímaváltozás következtében itthon is termeszthetünk Dél-Olaszországban őshonos exotikus növényeket. A pisztácia legalább olyan tápláló, mint az almafa gyümölcse. Miért ne ültetnénk pisztáciafát saját kertünkbe? Sokkal egyszerűbb, mint gondoltuk.

Először is, türelmesnek kell lennünk, mert ez a fa csak a nyolcadik év után hoz termést. De megéri várni! A zöld magok híresek az egészségvédő hatásukról és kivételes ízükről. Nem csoda, hogy manapság egyre több édességet készítenek pisztáciával. Az évek során az érési folyamat lehetőséget nyújt arra, hogy alaposabban megismerjük ennek a gyümölcsnek a jótékony hatásait, és semmi se vesszen kárba később - írja a Dívány

Otthon is ideális helye van

Ahogyan a legtöbb csíráztatás, a pisztácia ültetése is egy maggal kezdődik. Ezt megvásárolhatjuk kertészetben vagy bioboltban is utóbbi esetben ügyeljünk arra, hogy ne sózott és pörkölt magot válasszunk, mert azokból nem fejlődik ki növény. Miután megvan a fa alapja, a csíráztatáshoz helyezzünk egy nedves papírtörlőt egy műanyag zacskóba. Hajtogassuk akkorára a papírtörlőt, hogy kényelmesen elférjen a zacskóban, majd tegyük bele. Egy bögrével vagy mérőpohárral öntsünk annyi vizet a papírtörlőre, hogy jól átnedvesedjen. Ezután helyezzük bele a pisztáciamagokat a zacskóba, legfeljebb ötöt egyszerre, így biztos lesz közöttük nyertes. Zárjuk le a zacskót a magok elhelyezése után, majd várjunk, amíg kicsíráznak. Ez körülbelül egy hétig tart. Ügyeljünk rá, hogy a magok szobahőmérsékleten legyenek.

Az eredmény: saját pisztáciafa

Következik a magvetés! Akkor szabad elültetni a magokat, ha csíráznak. Azonban még korai a kertben ásni, mivel az első hónapokban egy kisebb edény is elegendő a kifejlődő növénynek.

A pisztácia alapvetően szárazságtűrő, ezért ügyeljünk a túlzott öntözés elkerülésére. Amikor a növény szára megerősödik, megkeményedik, és eléri a körülbelül 40-50 cm hosszúságot, elkezdhetjük keresni az ideális ültetési helyet. Fontos, hogy a pisztácia kedveli a napfényt, míg a párás területeket nem éli túl, így érdemes déli irányba tájolni. Először ássunk egy lyukat a pisztáciafa számára, melynek mélysége legyen egyenlő a kifejlett gyökérlabdával, és kétszer olyan széles. Használjunk lapátot vagy gereblyét a lyuk peremének és oldalának fellazításához, ezzel segítve a gyökerek további növekedését.

Nem kell többé drága magokat vásárolni

Az ültetés után csak türelmesen várjunk, nincs más teendőnk. Időközönként, havonta egyszer öntözzük meg a növekvő fát bőségesen. Ha a falevelek elkezdenek sárgulni, ez jelezheti, hogy túl sok vizet kap, ekkor csökkentsük a víz mennyiségét. Október környékén hagyjuk abba az öntözést, így a növény felkészülhet a téli pihenő időszakára. Ha lehetséges és biztosabb eredményt szeretnénk, neveljük az érzékeny növényt üvegházban, amíg megkeményedik a szár. Pisztáciafa neveléséhez még megbízhatóbb megoldás lehet a kertészetből vásárolt csemete ültetése, bár egy előnevelt növény sem garantált. A legtöbbet tehetjük azért, ha türelmesen gondozzuk a pisztácia csemetét. Évek múlva pedig egy egészséges, terméshozó és árnyékot nyújtó fát fogunk kapni.

Fotó: illusztráció/Pixabay