2024.11.21., csütörtök - Olivér napja
facebook
Keresés
9 hagyományos magyar étel, ami nemcsak hizlal, de egészségtelen is

9 hagyományos magyar étel, ami nemcsak hizlal, de egészségtelen is

2023. május 17., 09:00
Nem minden hagyományos magyar étel egészségtelen, de amelyik az, azt tényleg érdemes csak mértékkel fogyasztani. A magyar konyháról sokan tévesen gondolják, hogy egészségtelen, holott ez egyáltalán nem igaz. Annak ellenére, hogy hazánk hagyományos ételeinek egy része valóban zsíros, általában tele vannak rostokban gazdag zöldségekkel és fehérjében gazdag húsokkal is. Ennek ellenére bizonyos ételek már-már átlépik azt a határt, ahol magas cukortartalmuk, olajtartalmuk és alacsony tápanyagértékük miatt megérdemelik az „egészségtelen" jelzőt. Ezeket gyűjtötte össze a Femina.

Egészségtelen magyar ételek

A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás alapvetése, hogy megfelelő arányban legyenek jelen a fontos makrotápanyagok. A magyar konyha rengeteg tápláló finomságot kínál, a töltött káposztától kezdve a lecsón át egészen a halászléig, de néhány étellel érdemes óvatosan bánni, mert túlzott fogyasztásuk után nemcsak pluszkilók jelenhetnek meg makacs zsírpárnák formájában, hanem egészségkárosító hatásuk is lehet.

Tésztafélék

Az édes tészták, mint például a grízes és mákos tészta, magas cukortartalmuk miatt felkerültek a listára. Bár a tészták tartalmaznak B-vitamint, és a mák kiemelkedő kalciumtartalmát sem szabad figyelmen kívül hagyni, a hagyományos cukros, lekváros tészták gyorsan megemelik a vércukorszintet, ami később ugyanilyen gyorsan zuhan, farkaséhséget okozva. Ide tartozik még a krumplis tészta, mivel a burgonyában lévő keményítő is megemeli a vércukorszintet, ráadásul a tészta maga is gazdag ebben a nagymolekulában. Bármennyire is ínycsiklandó, érdemes korlátozni a fogyasztását - jó ötlet hűtve tálalni, mivel ez növeli a rezisztenskeményítő-tartalmát, ami pedig pont a zsírégetést elősegíti, és nem a zsírraktározásra ösztönöz.

A túrós csusza is ide sorolható, tekintettel arra, hogy zsíros pörccel a legfinomabb. Tulajdonképpen főként zsírokat és gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, nem biztosít hosszan tartó telítettségérzetet.

Olajos, zsíros streetfoodok

A lángos és a csörögefánk magas olajtartalmuk miatt kerültek az egészségtelen magyar ételek közé. Ezekben általában még káros transzzsírsavak is megtalálhatók. A lángost többen zsíros sajttal és tejföllel fogyasztják, igazi kalóriabomba gyorsétellé változtatva azt. A csörögefánkot pedig a cukros lekvárral kenik meg, így válik cukros-zsíros étellé. A rántott sajt gyakorlatilag zsír, bár természetesen tartalmaz fehérjét és kalciumot is. Ha olajban sütik, még a transzzsírtartalma is növekedhet, ami pedig növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, és gyakori fogyasztása elhízáshoz vezethet.

Pékáru és sütemények

A kakaós csiga igazi magyar csemege, azonban érdemes korlátozni a cukros-csokis pékáruk fogyasztását. A pékáruk gyakran tartalmaznak transzzsírokat, a cukor pedig azonnal megemeli a vércukorszintet, amely terhelést jelent a hasnyálmirigy számára. Az igazi vargabéles gazdag vajban, túróban, természetesen cukorban és zsíros tejfölben is. Bár nagyon ízletes, a benne lévő szénhidrát gyorsan felszívódik, ami váltakozást okoz a vércukorszintben, és nem biztosít hosszan tartó telítettségérzetet.

Cikk és fotó forrása: Femina