9 hagyományos magyar étel, ami nemcsak hizlal, de egészségtelen is
Egészségtelen magyar ételek
A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás alapvetése, hogy megfelelő arányban legyenek jelen a fontos makrotápanyagok. A magyar konyha rengeteg tápláló finomságot kínál, a töltött káposztától kezdve a lecsón át egészen a halászléig, de néhány étellel érdemes óvatosan bánni, mert túlzott fogyasztásuk után nemcsak pluszkilók jelenhetnek meg makacs zsírpárnák formájában, hanem egészségkárosító hatásuk is lehet.
Tésztafélék
Az édes tészták, mint például a grízes és mákos tészta, magas cukortartalmuk miatt felkerültek a listára. Bár a tészták tartalmaznak B-vitamint, és a mák kiemelkedő kalciumtartalmát sem szabad figyelmen kívül hagyni, a hagyományos cukros, lekváros tészták gyorsan megemelik a vércukorszintet, ami később ugyanilyen gyorsan zuhan, farkaséhséget okozva. Ide tartozik még a krumplis tészta, mivel a burgonyában lévő keményítő is megemeli a vércukorszintet, ráadásul a tészta maga is gazdag ebben a nagymolekulában. Bármennyire is ínycsiklandó, érdemes korlátozni a fogyasztását - jó ötlet hűtve tálalni, mivel ez növeli a rezisztenskeményítő-tartalmát, ami pedig pont a zsírégetést elősegíti, és nem a zsírraktározásra ösztönöz.
A túrós csusza is ide sorolható, tekintettel arra, hogy zsíros pörccel a legfinomabb. Tulajdonképpen főként zsírokat és gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, nem biztosít hosszan tartó telítettségérzetet.
Olajos, zsíros streetfoodok
A lángos és a csörögefánk magas olajtartalmuk miatt kerültek az egészségtelen magyar ételek közé. Ezekben általában még káros transzzsírsavak is megtalálhatók. A lángost többen zsíros sajttal és tejföllel fogyasztják, igazi kalóriabomba gyorsétellé változtatva azt. A csörögefánkot pedig a cukros lekvárral kenik meg, így válik cukros-zsíros étellé. A rántott sajt gyakorlatilag zsír, bár természetesen tartalmaz fehérjét és kalciumot is. Ha olajban sütik, még a transzzsírtartalma is növekedhet, ami pedig növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, és gyakori fogyasztása elhízáshoz vezethet.
Pékáru és sütemények
A kakaós csiga igazi magyar csemege, azonban érdemes korlátozni a cukros-csokis pékáruk fogyasztását. A pékáruk gyakran tartalmaznak transzzsírokat, a cukor pedig azonnal megemeli a vércukorszintet, amely terhelést jelent a hasnyálmirigy számára. Az igazi vargabéles gazdag vajban, túróban, természetesen cukorban és zsíros tejfölben is. Bár nagyon ízletes, a benne lévő szénhidrát gyorsan felszívódik, ami váltakozást okoz a vércukorszintben, és nem biztosít hosszan tartó telítettségérzetet.
Cikk és fotó forrása: Femina