
3 egyértelmű jel, hogy nem egészséges a bélműködése
Ne hanyagolja el!
Az egészséges bélrendszer elengedhetetlen a jó közérzet és az egészség fenntartásához. A modern életstílus és táplálkozás azonban gyakran negatívan befolyásolja a bélműködést, ami sok problémát okozhat. A bélflóra egészségének fontossága és a hozzá kapcsolódó tünetek megértése segíthet abban, hogy jobban értelmezzük testünk jeleit és hogyan támogathatjuk a bélrendszer optimális működését - számolt be a Femcafé.
Puffadás
Nem az enyhe puffadásról van szó természetesen, hanem egy krónikus problémáról
– mondja Dr. Will Bulsiewicz gasztroenterológus.
Ez jelzi, hogy a belek küzdenek az ételek feldolgozásával és megemésztésével.
Az emberek gyakran tévesen értelmezik a puffadást bizonyos ételek intoleranciájaként, és ezért kihagyják azokat az étrendjükből. Dr. Will Bulsiewicz szerint azonban bizonyos ételek fogyasztása lehet a megoldás, mert előfordulhat, hogy a bélműködésünk nincs hozzászokva ezekhez az ételekhez.
Furcsa széklet
Dr. Bulsiewicz szerint ja a bélműködés nem felel meg az egészséges ürítés kritériumainak, akkor az egészségtelen mikrobiomra utalhat. Sem a túl lágy, sem a túl kemény széklet nem jó jel. Ha egészséges a bélflóra, akkor vissza kell állnia a székletnek a normális állapotába.
Fáradtság
A bélrendszer egészsége kapcsolódik más szervek működéséhez is, így az egészségtelen bélműködés hozzájárulhat más egészségügyi problémákhoz, például az autoimmun betegségekhez, ideértve a Crohn-betegséget és a vastagbélgyulladást is, amelyek fáradtsághoz vezetnek.
Amikor helyes étrendeddel támogatjuk a bélflóra egészségét, az energiaszint és az alvásminőség is javul
– mondta Dr. Bulsiewicz. Most már csak az a kérdés, hogy hogyan.
Bélflóra-támogató étrend
A rost az a tápanyag, amely táplálja a bél mikrobáit, ezért rendkívül fontos, hogy sok rostot fogyasszunk. A rost növényi alapú ételekből származik, tehát gyümölcsökből, zöldségekből, de teljes kiőrlésű gabonákból, magokból, dióból és hüvelyesekből is érdemes rendszeresen fogyasztani. Emellett nagyon fontos a változatosság, valamint fontos megjegyezni, hogy az erjesztett ételek fogyasztásának növelésével támogathatjuk a mikrobiom egészségét és csökkenthetjük a gyulladást. Az erjesztett ételek közé tartoznak a savanyúságok, a kombucha, a kimchi és az étcsokoládé is.
Fotó: illusztráció/Pexels