2025.03.12., szerda - Gergely napja
facebook
Keresés
Village - marc15
3 étel, amit soha ne válasszon a svédasztalról

3 étel, amit soha ne válasszon a svédasztalról

2025. március 10., 19:55
Igazán csábító és kényeztető érzés, amikor nem Ön készíti el a reggeli rántottát, hanem egy hotelben pihenve, a svédasztal kínálatából válogathat. Ilyenkor gyakran többféle fogást is megkóstol, azonban érdemes óvatosnak lenni. A felsorakoztatott ételek némelyike ugyanis az ételmérgezést okozó baktériumok melegágya lehet.

Veszélyt jelenthet, hogy a tálaláshoz használt kanalakat sokan megfogják, és nem mindig tiszta kézzel. Emellett ételdarabok és morzsák is átkerülhetnek egyik fogásról a másikra, ami különösen problémát okozhat az ételérzékenységgel küzdők számára. Gyakran azt sem lehet pontosan tudni, hogy a kolbász vagy a rántotta mióta áll a hőtárolós edényekben. A Dívány összeállított egy listát azokról az ételekről, amelyeket érdemesebb inkább elkerülni a svédasztalon.

Majonézes saláták

Ha a majonézes salátákat nem megfelelő hőmérsékleten tárolják, könnyen megromolhatnak, ezért érdemes inkább elkerülni ezeket a hideg ételeket. Emellett sok esetben nehéz pontosan meghatározni, hogy milyen alapanyagokból készültek, ami különösen problémás lehet az ételérzékenységgel küzdők számára.

Nyers zöldségek, gyümölcsök

Sokan nem is gondolnák, de a nyers zöldségek és gyümölcsök az E. coli baktériummal leggyakrabban szennyezett élelmiszerek közé tartoznak. Ennek egyik oka, hogy nem mindig tárolják őket megfelelő hőmérsékleten, ami növeli az ételmérgezés kockázatát. A gyümölcsök közül különösen veszélyes lehet a sárgadinnye, mivel felületén könnyen megtapadhat a szalmonella, amely súlyos fertőzést okozhat.

Közös használatban lévő szószok, öntetek

Érdemes elgondolkodni azon, hány mosatlan kéz érintheti meg a svédasztalon elhelyezett ketchup-, mustár- vagy majonézadagolók pumpáját. Ráadásul az adagoló nyílását is bárki megfoghatja, ami további fertőzésveszélyt jelenthet.

A kis tálkákban kihelyezett öntetek szintén kockázatosak, hiszen sokan a saját kanalukkal szednek belőlük, ami könnyen keresztkontaminációhoz vezethet. Még rosszabb, ha valaki az ujjával kóstolja meg az öntetet, így kórokozók és egyéb szennyeződések is bekerülhetnek az ételbe.

Fotó: illusztráció/Freepik