
3 étel, amit soha ne válasszon a svédasztalról
Veszélyt jelenthet, hogy a tálaláshoz használt kanalakat sokan megfogják, és nem mindig tiszta kézzel. Emellett ételdarabok és morzsák is átkerülhetnek egyik fogásról a másikra, ami különösen problémát okozhat az ételérzékenységgel küzdők számára. Gyakran azt sem lehet pontosan tudni, hogy a kolbász vagy a rántotta mióta áll a hőtárolós edényekben. A Dívány összeállított egy listát azokról az ételekről, amelyeket érdemesebb inkább elkerülni a svédasztalon.
Majonézes saláták
Ha a majonézes salátákat nem megfelelő hőmérsékleten tárolják, könnyen megromolhatnak, ezért érdemes inkább elkerülni ezeket a hideg ételeket. Emellett sok esetben nehéz pontosan meghatározni, hogy milyen alapanyagokból készültek, ami különösen problémás lehet az ételérzékenységgel küzdők számára.
Nyers zöldségek, gyümölcsök
Sokan nem is gondolnák, de a nyers zöldségek és gyümölcsök az E. coli baktériummal leggyakrabban szennyezett élelmiszerek közé tartoznak. Ennek egyik oka, hogy nem mindig tárolják őket megfelelő hőmérsékleten, ami növeli az ételmérgezés kockázatát. A gyümölcsök közül különösen veszélyes lehet a sárgadinnye, mivel felületén könnyen megtapadhat a szalmonella, amely súlyos fertőzést okozhat.
Közös használatban lévő szószok, öntetek
Érdemes elgondolkodni azon, hány mosatlan kéz érintheti meg a svédasztalon elhelyezett ketchup-, mustár- vagy majonézadagolók pumpáját. Ráadásul az adagoló nyílását is bárki megfoghatja, ami további fertőzésveszélyt jelenthet.
A kis tálkákban kihelyezett öntetek szintén kockázatosak, hiszen sokan a saját kanalukkal szednek belőlük, ami könnyen keresztkontaminációhoz vezethet. Még rosszabb, ha valaki az ujjával kóstolja meg az öntetet, így kórokozók és egyéb szennyeződések is bekerülhetnek az ételbe.
Fotó: illusztráció/Freepik