
Ez az egy étel önmagában csökkenti a cukorbetegség kialakulását
Ígéretesnek bizonyulhatnak az ehető gombák az anyagcsere és a vércukorszint szabályozásában – derül ki a Semmelweis Egyetem friss tanulmányából. Világszerte több százmillió embert érint a 2-es típusú cukorbetegség, amelynek kialakulásában meghatározó szerepet játszik az inzulinrezisztencia.
A magyar kutatók szerint a gyógyhatású gombák bioaktív vegyületei, például a poliszacharidok és terpenoidok, segíthetnek megelőzni vagy mérsékelni az inzulinrezisztenciát – közölte a Femina.
Gombával az inzulinrezisztencia ellen
A csiperkegomba, a shiitake és a laskagomba – amelyek a nyugati étrendben is gyakran előfordulnak – megelőző vagy kiegészítő terápiaként szolgálhatnak az inzulinrezisztencia kezelésében. Erről számolt be az International Journal of Molecular Sciences című folyóiratban nemrég megjelent összefoglaló tanulmány.
Ha a sejtek nem reagálnak megfelelően az inzulinra, az emelkedett glükózszintet eredményezhet a véráramban, ami károsíthatja a sejteket és a szöveteket. Az inzulinrezisztenciából idővel 2-es típusú cukorbetegség alakulhat ki, amely világszerte 830 millió embert érint, és évente 5 millió életet követel az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint. A Magyar Diabetes Társaság szerint Magyarországon több mint egymillió ember él diabétesszel, és a diagnosztizálatlan esetek száma is több százezer lehet.
A Semmelweis Egyetem tanulmánya szerint a gombákban található bioaktív anyagok – poliszacharidok, terpenoidok, fenolos vegyületek, bioaktív fehérjék, valamint fontos vitaminok és ásványi anyagok – hozzájárulhatnak az inzulinérzékenység javításához és támogathatják az anyagcserét.
A gombák poliszacharidrostjai például kedvező anyagcsere-folyamatokat indíthatnak el a hasznos bélbaktériumok táplálásával. A „jó” baktériumok elősegítik a tápanyagok megfelelő lebontását és felszívódását, valamint erősítik a bélhám védelmi rendszerét, ezáltal csökkenthetik a krónikus gyulladás kockázatát, amely fontos tényező az inzulinrezisztencia kialakulásában. Ezek a poliszacharidok mérséklik a cukrok és a zsírok felszívódását is, így támogatva a testsúlyszabályozást, amely kulcsszerepet játszik a cukorbetegség megelőzésében és kezelésében.
A legújabb kutatások szerint a bélrendszer egészsége meghatározó szerepet tölt be a testsúlytöbblet és a cukorbetegség kialakulásában is – mondja dr. Németh Zsuzsanna, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikájának biológusa, a tanulmány első szerzője. Helyes étrenddel és az egészséget támogató bélbaktériumok megfelelő támogatásával javítható az inzulinérzékenység és az anyagcsere-működés.
A gombák bioaktív összetevőinek további hatásai, amelyek javíthatják az inzulinrezisztenciát:
- A glükóz felszívódásának szabályozása: vegyületeik az emészthető poliszacharidokat bontó enzimek gátlásával lassítják a glükóz véráramba jutását, így megelőzhetik a hirtelen vércukorszint-emelkedést.
- A glükózfelvétel fokozása a vérből a sejtekbe: javíthatják az inzulin-jelátvitelt, hatékonyabbá téve a sejtek glükózellátását.
- Az inzulintermelés támogatása: hatóanyagaik fokozhatják a hasnyálmirigy béta-sejtjeinek inzulintermelését. Emellett a GLP-1 nevű hormon szintjének növelésével hozzájárulhatnak ezeknek a sejteknek a védelméhez, így fenntartva az egészséges inzulintermelődést és vércukorszintet.
- A zsíranyagcsere optimalizálása: csökkenthetik a káros zsírlerakódást, mivel elősegíthetik a szabad zsírsavak felhasználását az izomszövetben, miközben támogatják annak egészséges működését.
- A zsírszövet működésének javítása: a kórosan megnövekedett zsírszövet gyulladást okozó anyagokat termel, fokozva az inzulinrezisztencia kialakulásának veszélyét. A gombák segíthetnek a zsír egészséges raktározásában és felhasználásában, valamint támogatják az adiponektin nevű gyulladáscsökkentő hormon termelődését, ezáltal hozzájárulva az anyagcsere egyensúlyának fenntartásához.
A gombák természetes vegyületeiben valós lehetőség rejlik az egészséges anyagcsere-folyamatok helyreállítására
– magyarázza dr. Németh Zsuzsanna. A természetes gyógymódok és a megelőző szemléletű életmód előtérbe kerülésével az ehető gombák is kiegészítő terápiás lehetőséget nyújthatnak a cukorbetegség kezelésében.
Az ehető gombák a kiegyensúlyozott étrend részeként bármikor fogyaszthatók, de diagnosztizált betegség esetén táplálékkiegészítőként csak orvosi felügyelet mellett javasoltak
– figyelmeztet a szakember. Kivonatként ugyanis töményebb és dúsított formában jutnak a szervezetbe, és nem megfelelő használat esetén káros hatásuk is lehet.
Fotó: illusztráció/Freepik