2024.12.04., szerda - Borbála, Barbara napja
facebook
Keresés
10 élelmiszer, amely csökkenti a vérnyomást

10 élelmiszer, amely csökkenti a vérnyomást

2024. július 04., 12:00
A gyógyszereken kívül az életmódbeli változtatások, ideértve a megfelelő étkezést, szintén jelentős mértékben hozzájárulhatnak a magas vérnyomás mérsékléséhez, mivel számos élelmiszer rendelkezik vérnyomáscsökkentő hatással. Ráadásul közülük sok zöldség és gyümölcs éppen most érik, vagy hamarosan a piacokra kerül.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a magas vérnyomással élők száma 1990 és 2019 között megkétszereződött világszerte, 650 millióról 1,3 milliárdra nőtt. Globálisan a magas vérnyomásban szenvedők közel fele nincs tisztában az állapotával, és körülbelül minden ötödik beteg nem kap megfelelő kezelést. Magyarországon a 30-79 éves lakosság mintegy fele, a férfiak 56%-a, a nők 41%-a szenved magas vérnyomásban - írja a Dívány.

Bogyós gyümölcsök is segíthetnek

Az áfonya és az eper antioxidáns vegyületeket tartalmaznak, ezeket nevezzük antocianinoknak, amelyek a flavonoidok egy fajtája. Kutatások kimutatták, hogy az antocianinok és az antocianinban gazdag bogyós gyümölcsök csökkenthetik a vérnyomást. Az egyik leghasznosabb gyomnövény a májat és a vesét is védi.

Banánnal a magas vérnyomás ellen

A banán káliumot tartalmaz, amely segíthet a magas vérnyomás kezelésében. Egy közepes méretű banán körülbelül 422 milligramm káliumot tartalmaz. Káliumban gazdag élelmiszerek közé tartozik továbbá a sárgabarack, a lencse, az aszalt szilva és a burgonya. Fontos azonban, hogy a vesebetegségben szenvedők mindenképpen konzultáljanak orvossal, mielőtt növelnék a káliumbevitelt.

Ezért érdemes céklát is enni

A cékla fogyasztása rövid és hosszú távon is csökkentheti a vérnyomást a benne lévő nitrátnak köszönhetően. A kutatások szerint a céklalé nitrátja csökkenti a szisztolés vérnyomást az artériás magas vérnyomásban szenvedőknél, de nem befolyásolja a diasztolés vérnyomást.

Étcsokoládéval az egészségért

A kakaó, az étcsokoládé egyik összetevője, flavonoidokat, antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segíthetnek csökkenteni a vérnyomást. Éppen ezért a csokoládé kis mennyiségben időnként a kiegyensúlyozott étrend része lehet.

Kivi, mint vérnyomáscsökkentő élelmiszer

Egy vizsgálat szerint, ha naponta fogyasztunk kivit, egyéb előnyök mellett csökkenhet a szisztolés vérnyomás, vagyis az artériákban keringő vér nyomásának a maximum értéke. A kutatók megfigyelték, hogy azoknak az emberek, akik napi 2 kivit ettek reggeli előtt 7 héten át, 2,7 higanymilliméterrel (Hgmm) csökkent a szisztolés vérnyomásuk.

Segít az erek ellazításában a görögdinnye

A görögdinnye citrullin nevű aminosavat tartalmaz, ami segít az erek ellazításában, és elősegíti az artériák rugalmasságát. Ezek pedig hozzájárulnak a megfelelő véráramláshoz, ami csökkentheti a magas vérnyomást.

Szívbarát zab

A zab béta-glükán nevű rostot tartalmaz, amely jótékony hatással lehet a szív egészségére, beleértve a vérnyomást is. A zabban lévő összetevők nem csupán a magas vérnyomás csökkentésében segíthetnek, hanem hozzájárulhatnak a betegség megelőzéséhez is, mivel védik a szív egészségét.

Leveles zöldségek napi egyszer

A leveles zöldségek nitráttartalma gazdag, amely segíthet a vérnyomás szabályozásában. Kutatások szerint napi legalább egy adag zöld leveles zöldség fogyasztása csökkentheti a vérnyomást és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ebbe a csoportba tartozik például a fejes káposzta, a kelkáposzta, a spenót és a mángold is.

A fokhagyma még a koleszterint is csökkentheti

A fokhagyma antibiotikus és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik, amelyeket fő hatóanyagának, az allicinnek köszönhet. De a fokhagyma csökkentheti a vérnyomást, az artériás merevséget és a koleszterinszintet is. A fokhagyma további előnye, hogy akár a só alternatívája is lehet ízesítőként.

Jótékony hüvelyesek

A lencse, a borsó és a bab fehérjét és rostot biztosít a szervezet számára, ezért a szakértők szerint jótékony hatással lehetnek a magas vérnyomásban szenvedők véredényeire. A lestyánt kulináris tulajdonságai mellett gyógynövényként is használhatjuk, többek között kedvezően hat a magas vérnyomásra is.

Fotó: Illusztráció/Freepik