2024.09.24., kedd - Gellért, Mercédesz napja
facebook
Keresés
Kulturális Örökség Napjai a skanzenben

Kulturális Örökség Napjai a skanzenben

2024. szeptember 22., 13:40
A Göcseji Skanzent, a hagyományos népi építészetet, a paraszti életmódot ismerhették meg azok a látogatók, akik csatlakoztak a Kulturális Örökség Napjai alkalmából szervezett sétákhoz hétvégén a falumúzeumban.

Az egykori Hencz-malom környezetében épült fel a Göcseji Skanzen, az első szabadtéri múzeum Magyarországon. Az 1968 óta működő falumúzeumban az épületeket eredeti, építéskori formájukban nézhetik meg a látogatók. Csohány Ede Nógrádból érkezett, gyakran kirándul az ország különböző tájegységein. Göcsejben is a helyi jellegzetességekkel ismerkedett.

Az olajütés érdekes, aminek felénk nem, de Zalában ugyancsak nagy jelentősége volt. A többi látnivaló az megegyezik a vidéki élettel, a paraszti gazdálkodással.

A Kulturális Örökség Napjaihoz vezetett sétákkal kapcsolódott a Göcseji Skanzen - mondta el Szikszai Katalin közönségkapcsolati munkatárs. 

Fontosnak tartjuk, hogy csatlakozzunk a Kulturális Örökség Napjaihoz, ugyanis meg szeretnénk mutatni, hogy Göcsejben is vannak értékek. Meg szeretnénk mutatni a göcseji építészetet, életmódot és a hagyományokat is.

A részvevők megismerkedhettek a hajdani lakóházak, istállók, pajták, műhelyek, a fatemplom és az útszéli keresztek vagy éppen a szőlőhegyi pincék történetével, de képet kaptak az egykor élt zalai emberek mindennapjairól is.

Nagyon boldog vagyok, hogy ezt a délutánt erre szántuk, hogy megnézzük ezt a múzeumot. A nagymamám is vidéken élt, és ezt a nagyon munkás, nagyon szorgos életet élte, amit az itteni falumúzeumban a látottak alapján én még vissza tudok idézni

– jegyezte meg Mészáros Tiborné.  

A Göcseji Múzeum legközelebbi programja a Nemzetközi Orgonahét rendezvénye lesz: szeptember 28-án a zalacsébi fatemplom Klügel-orgonáján játszik majd Ana Maria Ospina.

Szöveg: Ferenczy Gyöngyi

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

7A9b8IUBQyY
# Kapcsolódó galériák