2024.09.24., kedd - Gellért, Mercédesz napja
facebook
Keresés
Nemzetközi Orgonahét – Zalaegerszeg összes orgonáján

Nemzetközi Orgonahét – Zalaegerszeg összes orgonáján

2024. szeptember 23., 12:32
Második alkalommal adott otthont Zalaegerszeg a Nemzetközi Orgonahétnek. A nyitóestet a Mária Magdolna Plébániatemplomban tartották, ahol Mátyás István orgonaművész előadását hallhatták az érdeklődők. A későbbiekben a város öt orgonája is megszólal, így összesen hat helyszínen várják a zenekedvelőket.

Több év kihagyás után ismét megrendezték a zenei fesztivált, melyet korábban a koronavírus-járvány és az orgonák felújítása miatt kellett szüneteltetni. A szervezők most abban bíznak, hogy az első alkalom sikereihez hasonlóan idén is sokakat vonz az esemény.

6 évvel ezelőtt szerveztünk először Nemzetközi Orgonahetet, azóta nagyon sok minden történt Zalaegerszegen. Volt koronavírus, volt energiaválság. De történtek örömteli események, például a nagytemplom előtt épült egy teljesen új orgona, és ez egy nagyszerű dolog, hogy ebben a városban épült tulajdonképpen az elmúlt néhány évben két teljesen új orgona, hiszen ide épült egy, és egy a református templomba, ahol holnap este lesz koncert. A Falumúzeumban pedig egy nagyon régi antik Klüger-orgona megújult

- mondta el Tóth László, a Nemzetközi Orgonahét egyik szervezője.

A koncertsorozat ötletgazdái számára kiemelten fontos, hogy a nemzetközileg elismert orgonaművészek mellett a zalaegerszegi előadók is bemutatkozhassanak. Ennek jegyében a komolyzenei rendezvényen több hangszer is megszólalt helyi zenészek tolmácsolásában.

Egy egészen különleges kombinációval készültünk, az orgona mellé egy skótdudát párosítunk. Felváltva a skótdudással, a feleségem, Genoveva dos Santos szopránénekesnő fog még énekelni. A skótdudás kolléga, Reinhard Ladislav Ausztriából, aki több skótdudás együttesnek is a vezetője és részese. A feleségem pedig Kölnben és Bernben tanult operaénekesnő

- ismertette Mátyás István orgonaművész.

Az előadáson a fellépők klasszikus zeneművek átiratait és modern közönségkedvenceket adtak elő. Händel Meine Seele hört im Sehen című művét szoprán ének kísérte, míg Kevin Weed Prelude című darabja különleges módon skótdudával egészült ki.

Szöveg: Kiss Alexandra

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

SYlLrDLBuOM
# Kapcsolódó galériák