2024.09.24., kedd - Gellért, Mercédesz napja
facebook
Keresés
Pálosok - Új időszaki kiállítás nyílt a Göcseji Múzeumban

Pálosok - Új időszaki kiállítás nyílt a Göcseji Múzeumban

2024. szeptember 23., 16:50
Pálosok címmel rendtörténeti tárlat nyílt a Göcseji Múzeumban. A Magyar Nemzeti Múzeumból induló - Marosvásárhelyt és Székelyudvarhelyt már megjárt - kiállítás az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend múltjáról, jelenéről és jövőjéről ad átfogó képet.

A világ 17 országának 74 rendházában jelenleg 483 pálos szerzetes él és dolgozik. A magyar rendtartományban 5 kolostort tartanak fenn. Ezek a helyszínek egy terepasztalon futó vasútmodell megállóiként kaptak helyet a múzeumban.

A kiállítás alapkoncepciója tulajdonképpen a szerzetesrendi kolostorkerengő alapján épül fel. Alagúton keresztül, labirintus jelleggel lehet végigkövetni a pálos rend történetét egészen a kezdetektől napjainkig. Közben pedig a pálos lelkülettel megismerkedhetnek a látogatók, amellett, hogy nagyon sok régészeti, különleges tárgyat láthatnak, ismerhetnek meg

-    mutatta be a kiállítást Simmer Lívia kurátor.

A termek évszázadok emlékeit vonultatják fel. Bemutatják a rend jólétét, gazdálkodását, alkotótevékenységét, majd hanyatlását és újjászületését. A Magyar Nemzeti Múzeum vándorkiállítása kiegészült Zalaegerszegen a vármegyében zajló kutatások anyagával, melyet eddig nem láthatott a nagyközönség.

2016 óta folynak a kutatások négy helyszínen. Két helyszínen hagyományos régészeti módszerekkel, míg másik két helyszínen csak roncsolásmentes kutatásokra nyílt lehetőségünk. Ami az itt bemutatott leletanyagnak a jelentősége az, hogy sikerült a pálos monostorok kronológiájára, a monostoroknak az alapításához, az ottani élet mindennapjaihoz, a monostorok pusztulásához sok-sok adatot szolgáltatnunk. És lehetőségünk nyílt olyan természettudományos vizsgálatok elvégzésére az elmúlt két évben a Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz programja segítségével, amely gazdagította adatainkat a középkorról, a késő középkorról és a rend életéről

-    tájékoztatott Havasi Bálint, a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának főigazgatója.

A tárlatot Puskás Antal, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke is meglátogatta. Örömmel nyugtázta, hogy helyet ad a bemutató a zalaegerszegi Kováts Ferenc szerzetes emlékezetének, aki 1958-ban - ÁVH-s tisztek bántalmazása következtében - vesztette életét.

Zalaegerszegen talán azért nagy jelentőségű ez a kiállítás, mert egyrészt errefelé nincsen élő pálos jelenlét, másrészt viszont a XX. században Zalaegerszegről származik az egyik olyan pálos vértanú, aki 26 évesen szenvedte el ezt az erőszakos halált éppen Krisztusért, pálos voltáért.

A Pálosok - rendtörténeti kiállítás jövő februárig látogatható Zalaegerszegen. Az érdeklődőket több alkalommal kísérőprogramok és szubjektív tárlatvezetések is várják.

Szöveg: Frauenhoffer Márta
Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

# Kapcsolódó galériák