Látóúton az élelmezésvezetők
Aktuális műsorunkban a gyermekek egészséges táplálkozásának egyik lehetséges módszerét mutatjuk be. Ez a szabadszedéses, azaz svédasztalos menza. Ezúttal a Lenti közoktatási intézmények élelmezésvezetőit kísértük látóútra, és bemutatjuk a Csányi László Általános Iskola konyháján tapasztaltakat.
A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legfrissebb felmérése szerint Magyarországon fogyasztják a legkevesebb gyümölcsöt az emberek, emellett a zöldségfogyasztásban is az uniós átlag alatt maradunk. Ezért is különösen fontos, hogy a gyermekek mindennapos étkezésébe beillesszék a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztást.
A VÁSÁRTÉR BT. 1990-ben alakult. 2000 óta közétkeztetési feladatokat is ellátnak a térségben ,-több helyszínen.
Az étrend összeállítása során a törvényi szabályozás szerint előírt anyagnormákkal dolgoznak, amelyeket a hatóság folyamatosan ellenőriz. Fontos szempont és fenntarthatósági cél volt a bevezetésnél, hogy a legkevesebb ételhulladék maradjon.
A Lentiből érkező delegáció tagjai a tanácskozást követően megtekintették az étkezőt, ahol a szabadszedéses módszer gyakorlati tapasztalataival ismerkedtek. Ezúttal az iskola legfiatalabb tanulói szedhettek maguknak, amelynek szocializációs előnye is van. Megtanulják egyrészt a merőkanál biztos fogását, ugyanakkor - a tapasztalat szerint - szívesebben fogyasztanak is a maguk által szedett ételekből. Itt kétféle menüből választhatnak.
Az iskola konyháján további újításokat is terveznek. A bevezetést azonban minden esetben felmérések előzik meg.
Szöveg: Mezei Orsolya
Fotó: Médiacentrum Zalaegerszeg