2025.01.30., csütörtök - Martina, Gerda napja
facebook
Keresés
Látóúton az élelmezésvezetők

Látóúton az élelmezésvezetők

2024. december 28., 21:00
A határmenti régiókban gyakran szembesülnek olyan kihívásokkal, melyek az egészségromláshoz és az egészségtelen életmód kialakulásához vezethetnek. Ezen kihívások kezelése és az egészségfejlesztő intézkedések bevezetése céljából született meg a „Keep Young and Fit” – Kísérleti intézkedések előkészítése és végrehajtása a határon átnyúló térségben élő fiatalok rossz egészségi állapotát okozó tényezők fokozatos kezelésére című projekt. A program a határ két oldalán tapasztalható egészségromlás okozta kihívásokra reagál. Célja a fiatalokra összpontosító egészségfejlesztés meglévő rendszerének továbbgondolása. A projektet az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszírozza a Szlovénia-Magyarország Interreg program keretében.

Aktuális műsorunkban a gyermekek egészséges táplálkozásának egyik lehetséges módszerét mutatjuk be. Ez a szabadszedéses, azaz svédasztalos menza. Ezúttal a Lenti közoktatási intézmények élelmezésvezetőit kísértük látóútra, és bemutatjuk a Csányi László Általános Iskola konyháján tapasztaltakat.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legfrissebb felmérése szerint Magyarországon fogyasztják a legkevesebb gyümölcsöt az emberek, emellett a zöldségfogyasztásban is az uniós átlag alatt maradunk. Ezért is különösen fontos, hogy a gyermekek mindennapos étkezésébe beillesszék a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztást.

A VÁSÁRTÉR BT. 1990-ben alakult. 2000 óta közétkeztetési feladatokat is ellátnak a térségben ,-több helyszínen.

Az étrend összeállítása során a törvényi szabályozás szerint előírt anyagnormákkal dolgoznak, amelyeket a hatóság folyamatosan ellenőriz. Fontos szempont és fenntarthatósági cél volt a bevezetésnél, hogy a legkevesebb ételhulladék maradjon.

A Lentiből érkező delegáció tagjai a tanácskozást követően megtekintették az étkezőt, ahol a szabadszedéses módszer gyakorlati tapasztalataival ismerkedtek. Ezúttal az iskola legfiatalabb tanulói szedhettek maguknak, amelynek szocializációs előnye is van. Megtanulják egyrészt a merőkanál biztos fogását, ugyanakkor - a tapasztalat szerint - szívesebben fogyasztanak is a maguk által szedett ételekből. Itt kétféle menüből választhatnak.

Az iskola konyháján további újításokat is terveznek. A bevezetést azonban minden esetben felmérések előzik meg.

Szöveg: Mezei Orsolya

Fotó: Médiacentrum Zalaegerszeg

TtcnidqtMfI