2024.12.04., szerda - Borbála, Barbara napja
facebook
Keresés
Tudta? Ezért lyukas a sajt

Tudta? Ezért lyukas a sajt

2023. november 06., 10:30
A sajt az egyik legkedveltebb tejtermék a világon. Gondolkodott már valaha azon, hogy miért lyukas?

A FemCafé cikkéből kiderül, milyen folyamatok kellenek ahhoz, hogy megkapja ezt a különleges megjelenést.

Szinte mindenki szereti a sajtot, és ennek köszönhetően nagy a választék az ízek és típusok terén. Mindegyiknek megvan a saját egyedisége, ahogyan a svájci sajtnak is. Az első dolog, ami szemet szúr a svájci sajton, azok a rendszertelen formájú lyukak, amik megadják a sajt a karakteres kinézetét. Sokan úgy vélik, hogy a sajtban lévő lyukak pusztán esztétikai szerepet játszanak, de nem ez a helyzet. Ezek a sajtkészítés során bekövetkező változások következményei, és hozzájárulnak az íz és szerkezet kialakulásához.

A magyarázat egyszerűbb, mint hinné. A svájci sajton látható lyukak a tej savanyításakor kibocsátott szén-dioxid buborékok eredményei. Amikor a tejet savanyítják, a baktériumok tejsavat termelnek. A tejsav felmelegszik és elkezdi bontani a tejfehérjét, a kazeint. Amikor a kazein lebomlik, a fehérje összefonódik és egy hálót alkot. Ez a háló tartja össze a sajtot, és a háló belsejében lévő szén-dioxid buborékok formálják a lyukakat.

A kialakulásuk pontos mechanizmusa azonban továbbra is ismeretlen, és számos tényező befolyásolja. Egy 2015-ös tanulmány szerint a tejből kinyerhető a levegő, ami a buborékok kialakulásához vezet, és ezek a levegőbuborékok meghatározhatják a lyukak keletkezését. Emellett a sajtok hőkezelése, nyomása és az alkalmazott baktériumtörzsek is hatással lehetnek a lyukak számára és méretére. Az igazi svájci sajt hagyományosan nagy, kerek alakú és sok kicsi lyuk található rajta. Ezek nemcsak a sajt megjelenését teszik egyedivé, hanem hatással vannak az ízére is. A sajt textúrájától és ízétől függően a lyukak lehetnek kisebbek vagy nagyobbak.

Az igazi svájci sajt mindig könnyed, krémes és finom ízű, függetlenül attól, hogy mekkora a lyukak mérete.

Fotó: Illusztráció/Freepik