2024.10.22., kedd - Előd napja
facebook
Keresés
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

2024. szeptember 27., 11:22
A VisitBalaton356 és a Magyar Cukrász Ipartestület az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatta be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

Princzinger Péter, a VisitBalaton365 ügyvezetője azért kezdeményezte a projektet, hogy az utazók minél több módon megismerjék a Balatont, akár egy falatból is érezzék mennyire szerethető és izgalmas úti cél.

Emellett bemutatkozási lehetőséget nyújtunk a helyi szolgáltatóknak, sőt a projekt révén cél volt elindítani a közös gondolkodást is, hogy vajon milyen is a balatoni ízvilág, ami egyedi és csak a Balatont jellemzi. De persze nemcsak egy íze van Balatonnak, a számtalan ízt, színt, hangulatot mutatja be a Visitbalaton365-ön található 1500 szolgáltató és esemény is. A weboldalon keresztül minden felhasználó megtervezheti, személyre szabhatja utazását, a felület segíti a balatoni vendégélményt a lehető legsokoldalúbb módon maximalizálni. Egy szép őszi napon egy kirándulás vagy kerékpározás a Balaton környékén található számtalan kilátó egyikéhez, majd egy finom ebéd egy étteremben és utána egy Balaton sütije elfogyasztása tökéletes kikapcsolódás minden korosztálynak

– közölte Princzinger Péter.

A Magyar Cukrász Ipartestület örömmel tett eleget a VisitBalaton365 felkérésének. Az elnökség tagjai is részt vettek a Balaton sütije 2024 zsűrizésében és szakmai javaslataikkal segítették a sütemény fejlesztését

– mondta Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület elnöke, aki részletesen bemutatta a desszertet.

A sütemény külső megjelenésében elegánsan idézi a Balatont, ízvilágában olyan helyi alapanyagoké lett a főszerep, mint a mandula, a mogyoró, a málna, a szeder és az otelló szőlő. A harmonikus ízvilágú desszert a mai kor követelményeinek is megfelel, megjelenésében a modern, nemzetközi cukrászatot képviseli. Az otelló szőlő és a szeder jó párost alkotnak, és igazi különlegességnek számítanak a mai cukrászdai kínálatban. Bízom benne, hogy sokan csatlakoznak a kezdeményezéshez és egyre több helyen kínálják majd a kollégák a Balaton sütijét a tó körül, vagy akár országszerte. Természetesen a legautentikusabb a Balaton partján megkóstolni a süteményt, egy szép őszi hétvégén akár ez is elegendő indok lehet egy balatoni kiránduláshoz. Azt már megszoktuk, hogy „fagylalt nagyhatalomként” tekintünk a Balaton környékére, rengeteg díjat és érmet szereztek a kollégák az elmúlt években a hazai és nemzetközi versenyeken, de most sütemény fronton is beerősítettek. A tó körül egyre több színvonalas cukrászda és étterem várja vendégeket egész évben, és számomra egy nagyon szerethető arcát mutatja ilyenkor a Balaton

– árulta el Erdélyi Balázs.

Keszthelyi cukrászüzemünkből több Balaton-parti egységnek is szállítunk süteményeket és tortákat, öröm látni, hogy egyre több partnerünk nem zár be a nyár végén, hanem velünk együtt az egész éves nyitvatartást választja

– emelte ki Karádi Szabolcs, a Segreto Cukrászat tulajdonosa.

Tavaly télen, amikor Fonyódon befagyott a Balaton, és a különleges jégképződmények miatt turisták százai jöttek a partra, fonyódi partnerünknél annyi vendég volt, mint a nyári hónapokban. Süteménykínálatunkban minden évszakban vannak szezonális kedvencek, nem kérdés, hogy tavasszal az eper, nyáron a levendula, ősszel a szőlő, gesztenye, mandula, mogyoró, míg a téli hónapokban a mák, dió a legjobban fogyó alapanyag. Nagy öröm számunkra, hogy a Segreto di Otello desszertünk méltó a Balaton sütije 2024 címre

– részletezte.

Igazi kihívás, de egyben örömmunka is volt ennek a süteménynek az elkészítése. A cél az volt, hogy színben, ízvilágban egy Balatont idéző desszertet alkossak

– árulta el Farkas Bernadett, a Segreto Cukrászat főcukrásza.

A sütemény tetején a kék tükörglazúr a vizet ábrázolja, a borítása bársonyfújás, ez a balatoni szél, íze pedig az őszi balatoni szüreteket idézi fel. Az otelló szőlő nekem a gyerekkoromat juttatja eszembe, amikor a nagyszüleim szőlőjében szüreteltünk, remélem, ez az ízemlék másoknak is felrémlik, amikor belekóstol a Balaton sütijébe. Nagyon szeretem az őszi Balatont, a nagy kirándulásokat, bicajozásokat a környéken. Ilyenkor érdemes eltávolodni a parttól, és kicsit távolabbról szemlélni a tavat. A Keszthelyi-hegységben túrázni vagy a Rezi várba felsétálni az egyik legjobb feltöltődés, az őszi erdő színei, illatai és az elénk táruló Balaton látványa varázslatos. A kirándulás végén a Balaton sütije segít pótolni az elveszett energiát

– olvasható a VisitBalaton365 közleményében. 

Fotók: VisitBalaton365 sajtófotó

# Kapcsolódó galériák