Így tárolja a málnát és a cseresznyét, hogy minél tovább frissek maradjanak
Így őrizheti meg a málna frissességét
Rhonda Stewart séf szerint a málna otthoni eltarthatóságának kulcsa a hűvös hőmérséklet fenntartása és a nedvesség elkerülése. Mivel a málna nagyon romlandó, a séf azt javasolja, hogy minél hamarabb tegyük a hűtőszekrénybe, mégpedig egy papírtörlővel kibélelt lapos tálban, hogy felszívódhasson a felesleges nedvesség. Csak akkor mossuk meg, ha közvetlenül utána fogyasztjuk el.
Fontos az is, hogy a málna "szellőzni tudjon", vagyis ne zárjuk légmentesen egy műanyag zacskóba vagy dobozba, mert különben gyorsan penészesedhet. Ha zöldségesnél vagy a piacon vásárolunk málnát, alaposan nézzük át, és csak olyan darabokat válasszunk, amelyek nem mutatják a romlás jeleit. A legjobb, ha a telt, szilárd, élénk színű bogyókat keressük. A pépes vagy penészes darabok túlérettségre vagy romlottságra utalnak. Ez az elővigyázatosság a hűtőbe helyezés után is ajánlott. Mindaddig, amíg nem fogyasztjuk el – ami minél hamarabb ajánlott – naponta ellenőrizzük, és azokat a szemeket, amelyek a romlás jeleit mutatják, azonnal távolítsuk el írja – a Bien.
Hogyan maradhat friss a cseresznye?
A cseresznye is kényesebb gyümölcs, amelynél gyakran előfordul, hogy már szedéskor belekerülnek romlott darabok. A piacokon, zöldségesnél vagy az élelmiszerboltokban ezért a cseresznyénél is hasonlóan érdemes figyelni, mint a málnánál, de a legbiztosabb az, ha otthon is átválogatunk minden szemet.
Ennek legegyszerűbb módja, ha egy nagy, tiszta felületre, például a konyhapultra vagy egy tepsire tesszük, és kivesszük azokat a darabokat, amelyek barna foltosak vagy túl puhának tűnnek. A megmaradt szemeket tegyük egy fedő nélküli, minél szellősebb edénybe, és a szárukkal együtt mehetnek is a hűtőszekrénybe, mégpedig a hátsó részébe, ahol általában a leghidegebb van.
Tárolásnál fontos az is, hogy tartsuk távol a cseresznyét az erős szagú élelmiszerektől, például a vöröshagymától, fokhagymától vagy füstölt húsoktól, mert a gyümölcs felszívhatja a szagokat, és ez befolyásolhatja az ízét. Amikor pedig meg szeretnénk enni – általában öt napnál tovább nem érdemes várni –, akkor egy alapos öblítés után fogyaszthatjuk is.
Ha nem fogynának el
A cseresznyéből és a málnából számos finomság készíthető. Gyümölcslevesbe, turmixokhoz, limonádékhoz, süteményekbe, zabkásákhoz és még sok más ételhez, italhoz is kiválóak, akárcsak önmagukban. Ha azonban úgy látjuk, hogy nem fogynak el néhány napon belül, vagy hónapokkal később is szeretnénk élvezni őket, akkor a tartósítás egyik módja lehet a jó megoldás.
A cseresznyéből és a málnából készíthetünk kompótot vagy lekvárt. Alaposan megmosva és papírtörlővel szárazra törölve, majd egy légmentesen záródó, fagyasztható edénybe vagy zacskóba téve mindkettőt le is fagyaszthatjuk. (A cseresznyénél plusz lépésként távolítsuk el a szárát.) Így több hónap múlva is sokféleképpen felhasználhatók lesznek, és akár télen is élvezhetjük a cseresznye és a málna mennyei ízét.
Fotó: illusztráció/Pexels