Így nem vész kárba a magyarok kedvelt fogása: ezekkel a lépésekkel könnyen menthető az elsózott pörkölt
Pofonegyszerű praktikák a Femcafé-tól:
Hiába szeretünk tevékenykedni a konyhában, és hiába készítettünk számos ízletes fogást recept alapján vagy a saját érzésünkre hagyatkozva, a hibázás lehetősége mindig fennáll, mert egyetlen figyelmetlen pillanat is elég ahhoz, hogy megtörténjen a baj. Az egyik legzavaróbb hiba az, amikor túlsózzuk az ételt, különösen ha olyan kedvelt fogásról van szó, mint a pörkölt, ami az ország gasztronómiai kincseinek egyike. Ilyenkor az ételnek kellemetlen íze lesz, sőt, sok esetben ehetetlenné válik, ami nemcsak nekünk okoz csalódást, hanem a szeretteinknek is. De nem kell pánikba esni, mert mindig van megoldás; ha legközelebb ilyen helyzetbe kerülünk, próbáljuk ki az alábbi bevált trükköket.
- Adjunk hozzá egy csipet szódabikarbónát az ételhez, mert az képes semlegesíteni a sót. Fontos azonban, hogy ne használjunk túl sokat belőle, ha nem szeretnénk, hogy az étel kellemetlen mellékízt kapjon!
- Vágjunk apró kockákra egy meghámozott burgonyát, majd tegyük a sós ételbe, és főzzük együtt 10 percig. Ezután vegyük ki a krumplikockákat, amelyek addigra felszívták a sót! További tipp: ezt a módszert vastagabb szelet kenyérrel is kiválóan alkalmazhatjuk.
- Ha csak kis mennyiségű só kerül az ételbe – ebben az esetben elegendő a következő trükk. Keverjünk össze egy kevés almaecetet, citromlevet vagy egyszerű ecetet egy kanál cukorral, majd fokozatosan adjuk hozzá a pörköltünkhöz. Közben kóstoljuk meg, hogy kellően csökkentettük-e a sósságot!
Fotó: Illusztráció/Freepik