Így állapítható meg, hogy a bolti eper tényleg finom
A szamócát hétköznapi beszédben gyakran egyszerűen epernek nevezzük, ugyanakkor érdemes jegyeznünk, hogy a szamóca, vagy más néven földi eper, eltér a fán termő eperfajtától. A szamóca már áprilistól elérhető, bár ezek többségét általában még külföldről szállítják.
A hazai szamócatermés korai változata május közepére, végére érik be, főleg fóliasátrakban termesztik. A szabadföldi fajtákat legkorábban június elejétől lehet begyűjteni. De az importált gyümölcsből is válogathatunk, ha tudjuk, hogy mire figyeljünk.
A Dívány szerint ebből tudhatjuk, hogy finom az eper:
Az üzletekben jelenleg főként műanyag dobozokba csomagolt szamócával találkozhatunk, így nem kóstolhatjuk meg őket - nyilvánvalóan nem is szabad. Így csak a látásunkra és szaglásunkra hagyatkozhatunk. Először vegyük szemügyre a szamóca szárát és leveleit. Ezeknek frisseknek kell lenniük, semmi jele a száradásnak. Ez jelzi azt, hogy nemrég szedték le őket.
Ezután fordítsuk meg a dobozt, és nézzük meg az alját. Ha szerencsénk van, akkor átlátható papírt helyeztek alá, és láthatjuk, hogy az alján lévő darabok milyen állapotban vannak. Csak akkor válasszuk ki, ha azok egészek, nincs rajtuk rothadás vagy összenyomódás, és nem folyt ki a gyümölcs alá a leve. Ha ez rendben van, akkor figyeljük meg, milyen nagyok a szamócák. Általában a kisebbek a legízletesebbek, a túl nagyok gyakran világosabb belsejűek, és kevesebb ízük van. Olyan csomagot válasszunk, amelyben inkább kisebb gyümölcsök vannak.
Ezután szagoljuk meg a dobozt is, mivel a kis légzőnyílásokon át jó eséllyel érezzük az illatát. A friss és érett szamócának mindig kellemes, édes illata van. Ha semmi illatot nem érzünk, akkor valószínűleg az íze sem lesz különösebben intenzív.
Figyeljen a szamóca tárolására is
Ha szerencsénk volt, és finom szamócát találtunk az importáltak között, és nem fogyasztjuk azonnal el, akkor ügyeljünk a tárolására. Ez a gyümölcs nem érik utólag, így ha néhány napig is megőrizzük, csak romlani fog, édesedni már nem. Tároljuk zárt dobozban, a hűtő alsó részében vagy a gyümölcstartóban, ha van ilyen a hűtőnkben. Érdemes minél hamarabb elfogyasztani, lehetőleg 1-2 napon belül.
Fotó: Illusztráció/Freepik