Fogyassza ezt az öt ételt reggelire - csökkentik a szívroham és a szívkoszorúér-betegségek veszélyét
Az alábbi öt étel segíthet a szívroham és szívkoszorúér-betegségek kockázatának csökkentésében - írja a Femina.
A szívbetegség az egyik vezető halálozási ok, nemcsak Magyarországon, hanem az Egyesült Államokban is. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) becslései szerint minden harmincnegyedik másodpercben valaki életét veszíti miatta. Bizonyos élelmiszerek fogyasztása bizonyítottan csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
Ilyen például a zabpehely, amely a béta-glükán tartalmának köszönhetően nemcsak hosszan fenntartja a jóllakottság érzését, de csökkenti a szívroham és szívkoszorúér-betegségek veszélyét is. Emellett pozitívan befolyásolhatja az inzulinrezisztenciát, a magas vérnyomást és a koleszterinszintet is.
Hasonlóképpen jótékony hatásai vannak a szervezetre a szója fogyasztásának. A vegetáriánus ételek egyik legnépszerűbb húsmentes alternatívája gazdag olyan vegyületekben (például izoflavonok és fitonutriensek), amelyek jótékonyan hatnak a szív egészségére. A benne található genisztein például csökkenti az ischaemiás stroke kockázatát, valamint segíti a stroke által sérült idegek regenerációját.
A paradicsom nem csak tökéletes alapanyaga a salátáknak és szendvicseknek, de számos pozitív hatással is rendelkezik. A vörös színanyag, a likopin, amely a paradicsomból származik, összefüggésben áll a férfiak prosztatájának egészségével. Az A-, C- és E-vitaminokkal együtt hozzájárulhat a rossz LDL-koleszterin oxidációjának csökkentéséhez, amely az érrendszeri meszesedéshez vezet.
A natúr, zsírszegény joghurt is sokoldalúan hozzájárulhat a szívbetegségek megelőzéséhez. A benne található tápanyagok szabályozzák a vérnyomást. Káliumot, kalciumot és magnéziumot is tartalmaz, amelyek erősítik a szívet.
Az olyan zöldségek, mint a rukkola, spenót és kelkáposzta, összekapcsolhatók az elhízás és szívbetegségek veszélyének csökkentésével. A bennük található rostok és antioxidánsok számos betegség kialakulásának megelőzésében játszanak szerepet. A nitráttartalom pedig védelmet nyújthat a szívnek a káros hatások ellen.
Fotó: illusztráció/Pexels