2024.09.12., csütörtök - Mária napja
facebook
Keresés
Megtartották a zárókiállítást a GébArt Zalaegerszegi Nemzetközi Művésztelepen

Megtartották a zárókiállítást a GébArt Zalaegerszegi Nemzetközi Művésztelepen

2024. augusztus 20., 17:50
Új koncepció mentén szervezték meg az idei, immár XXXI. GébArt Zalaegerszegi Nemzetközi Művésztelepet. Már nem a pályafutásuk csúcsán járó, ismert alkotó képzőművészek köré szerveződik a tábor, hanem az új generációt, a kezdő alkotókat hívják meg. A Magyar Képzőművészeti Egyetemmel kötött megállapodás értelmében ezúttal a nemrég diplomázott, illetve végzős művészeknek adtak lehetőséget arra, hogy inspirálódjanak a nem mindennapi környezetben. A 12 fiatal az elkészült műveket pénteken délután zárókiállításon mutatta be a közönségnek.

A művésztelepet 1992-ben Skraut Éva hívta életre, aki egészen nyugdíjazásig művészeti titkárként szervezte az eseményt. Később Nagy Johanna, majd 2015-től Prokné Tirner Gyöngyi vette át a feladatokat. Ez idő alatt egy remek kortársművészeti anyag gyűlt össze. A most kiállított képek mellett, már több mint 600 alkotás készült az elmúlt évtizedekben. Fizikai kiállítótér hiányában és a világjárvány hatására a szervezők létrehozták a GébArt online galériát, ami jelenleg is megtalálható a Keresztury Dezső VMK weboldalán. Itt évek szerint is meg lehet nézni, hogy milyen alkotások készültek.

Ahogy a munkákat az ember megismerte az évek során, mindig voltak olyan alkotók, akikre nagy hatással volt ez a környezet és az a munka, amit mi végzünk itt. Mint ahogy most a telepen, az új generációs telepen is. Rengeteg olyan műalkotás van, aminek a címében ott van, hogy GébArt és mi ennek mindig örülünk. Ahány művész annyiféleképpen látja ezt a világot, annyiféleképpen látja Gébártot is, ami nekünk ez egy kis megerősítés arra, hogy ez a hely, azért valamiféle kis varázzsal mégis rendelkezik

- mondta a Médiacentrumnak Prokné Tirner Gyöngyi, Népi Kézműves Alkotóházak Országos egyesületének elnöke.

Kiss-Molnár István a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház intézményegység-vezetője hozzáfűzte, hogy idén a Képzőművészeti Egyetemmel kötöttek megállapodást. Ez volt a próbaév. A GébArt egy bejáratott neves művésztelepnek számít az alkotótáborok sorában. A következő években az új generációra, vagyis a fiatalokra helyezik a hangsúlyt.

Felvállaltuk, hogy végzős és utolsó éves hallgatókat fogadunk a Képzőművészeti Egyetemről. Erdélyből és Németországból is érkeztek. A Nemzeti Kulturális Alap és Zalaegerszeg Önkormányzat támogatta a megvalósítást. Van egy nagyon jó szellemisége az egésznek. Jó ott lenni, jó ezekkel a művészekkel találkozni, beszélgetni. Látni, ahogyan alkotnak vagy esetleg pont elcsípni egy olyan pillanatot, amikor az alkotás közben valami olyat fogalmaz meg a festékkel és az ecsettel, ami megfogja vagy ami mond valamit az embernek

- mondta Kiss-Molnár István a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház intézményegység vezetője.

Az együttműködés értelmében a Gébárti alkotóház szállást, ellátást biztosít. A résztvevők körét az egyetem válogatja össze és biztosítja a megvalósításhoz szükséges szakmai hátteret. A tábort idén Dr. Filp Csaba Munkácsi-díjas festőművész, egyetemi docens vezette.

Az alkotótáborban mindenki a saját elképzeléseit követi. Az történt, hogy fölvetettünk ötleteket, de aztán úgy gondoltam, hogy mindenki inkább fedezze fel a környezet és a ház adta lehetőségeket és tulajdonképpen így alakult a tematika. A diákok elég sokat jöttek mentek, gyűjtögettek és felfedezték a környéket. Kagyló, fa, kő, épített kép a mezőről szedett szalmával, cserépdarabok. Sokféle anyag megjelent a hallgatók kezében a két hét alatt. Azt gondolom, hogy a hely története, szelleme, környezete jól érzékelhető lenyomatban jelenik meg a kiállításon

- mondta a Médiacentrumnak Filp Csaba Munkácsi-díjas festőművész, egyetemi docens.

Tóth Zoltán Somogy megyéből érkezett az Alkotótáborba. Idén fejezte be tanulmányait a Képzőművészeti Egyetemen és most rajztanárként kezdi pályafutását. Édesapja autószerelő, így gyermekkorától figyeli a törött fém és karosszéria elemeket. A Gébárton töltött idő inspirációt adott neki abban, hogy az éjszakai fényeket a festővásznon is ábrázolni tudja.

Itt a Tó partján akadtak különös fényviszonyok, hullócsillagokat is bőven láttunk. Az éjszakai bolyongás, az éjszakai autóbalesetek, és a fények áttételesen megjelentek a tó partján számomra

- részletezte Tóth Zoltán.

Régi vágya a Művésztelep lelkes szervezőinek és a város lakóinak, hogy legyen egy képtár Zalaegerszegen. Az összegyűlt kiállítási anyagok rendelkezésre állnak ehhez. Ez az időszaki tárlat szeptember 6-ig látogatható a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház nyitvatartási idejében. Ezt követően ezeket a képeket is digitalizálják.

Szöveg: Mezei Orsolya

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

ahVAi4hlqk0
# Kapcsolódó galériák