2024.10.05., szombat - Aurél napja
facebook
Keresés
A pásztorhagyományokra emlékeztek

A pásztorhagyományokra emlékeztek

2024. szeptember 30., 10:50
A múltidézés jegyében telt Szent Mihály napja Zalaegerszegen. A Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóházban tizenhatodjára hívták életre a Pásztorhagyományok Napját. A rendezvényen kirakódóvásár és kézműves játszóház is várta az érdeklődőket.

Megelevenedett a pásztorvilág Zalaegerszegen. Több állomáson is a szakmához kapcsolódó mesterségeket leshettek el a fiatalok. Ennél az asztalnál Stiller Gábor kanászbaltákat készített. Mint mondta, a fegyver favágáshoz és önvédelemhez is kulcsfontosságú volt. A pásztorok Zalában elsősorban disznók terelésével foglalkoztak. Az állatokat Szent Mihály napján hajtották be és ilyenkor vették fel fizetésüket is. A szakemberek szerint gyerekek és felnőttek számára egyaránt fontos, hogy megismerkedjenek elődeink történeteivel.

Ha ezt elveszítik, mert ezt én is tapasztalom, iskolában tanítok gyerekeket, hogy nagyon kevés információjuk van az égtájokról, meghatározásokról, időjárásról, állatok tartásáról, vagy azoknak a fajtáiról. Ha ezeket elveszítjük, mert nem napi gyakorlat, akkor a kultúránkból egy elég komoly töredék fog kimaradni és a nagy teljes egész magyar kulturális örökség hiányos lesz

- fogalmazott Horváth Károly népzenész, a népművészet mestere.

A rendezvény célja, hogy ezeket az értékeket közelebb hozza a látogatókhoz. Ennek érdekében a szervezők a korabeli kézműves mesterségek mellett néptáncbemutatóval és több tematikus színpadi programmal is készültek.

Megpróbáljuk bemutatni szinte minden olyan mesterségnek a kötődését a pásztorhagyományokhoz, ami jellemző volt régen. A fafaragóktól láthatnak kézműves bemutatót, illetve kézműves játszóházzal és színpadi műsorral is kedveskedünk, ahol néptáncot láthatnak, népzenét hallhatnak

- tájékoztatott Kiss-Molnár István intézményegység-vezető.

A Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóházban a környék hagyományainak és kézműves mesterségeinek ápolását küldetésüknek tekintik. Ennek jegyében több kiállítás is várta a látogatókat, akik ingyenes tárlatvezetésen is részt vehettek.

Szöveg: Nagy Jenő

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

5ExECDPoa8M
# Kapcsolódó galériák