2024.09.19., csütörtök - Vilhelmina napja
facebook
Keresés
31. GébArt

31. GébArt

2024. augusztus 15., 11:11
31. alkalommal adott otthont nemzetközi művésztelepnek a gébárti alkotóház. A kéthetes tábort a Nemzeti Képzőművészeti Alap és a vármegyeszékhely önkormányzata támogatta. A résztvevők a napi alkotómunkán kívül előadásokon vettek részt, kirándultak és a környék értékeivel ismerkedtek.

Idén a szervezők a már megszokott koncepción változtattak. Ennek mentén az új generációkra, azaz a fiatalokra helyezték a hangsúlyt. A Magyar Képzőművészeti Egyetemmel kötött megállapodás értelmében a 12 fős csoportban német és erdélyi hallgató is van.

Műalkotásaimban főként egy olyan gondolati ívet dolgozok fel, ami azt jelenti, hogy az ember külön van a világtól. A világ egy összefüggő egység, ahogy itt is itt vagyunk a gébárti művésztelepen, látjuk a környezetnek, a tónak, az állatvilágnak az egységét és annak a komplexitását, de nincsen benne jó és rossz, nincsen benne meg az, ami az embert hajtja, hogy a világot szétrombolja, és újra felépíti. És ez szerintem a lélek által történik

- mondta el Cieklinski Godvin János.

A tanulók számára a tó és annak környezete is ösztönzőnek bizonyult, ami a festőszakosok témaválasztását alapvetően meghatározta.

Nem csak festmények lesznek, hanem a környezet adta inspirációkat is lehet majd látni a kiállításon. Tehát lesznek fából, kerámiából és kagylóból készült tárgyak is, illetve műtárgyak, illetve lesz textil, valami fajta népi motívumot őrző hímzés kombinálva olajfestménnyel

- nyilatkozta portálunknak dr. Filp Csaba, egyetemi docens és Munkácsy-díjas festőművész.

A művésztelep 1992-ben nyitotta meg kapuit. A kezdeményezők már akkor fontosnak tartották, hogy a különböző országok kultúrái itt találkozhassanak.

Az akkori célja az volt, hogy egy közép-európai találkozási pont lehessen a művészeknek. Ugye a rendszerváltás után vagyunk, könnyebben lehetett már mozogni ebben az időben, másrészt, hogy egy kortárs művészeti gyűjtemény jöjjön létre. Na, most az eltelt 31 évben elmondhatjuk, hogy a kortárs gyűjtemény létrejött, hiszen közel 600 műalkotással büszkélkedhet most már a telep

- ismertette Prokné Tirner Gyöngyi, a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház nyugalmazott vezetője.

A tábort nyilvános kiállítás zárja, amit az érdeklődők a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház galériájában nyitvatartási időben tekinthetnek meg.

Szöveg: Kiss Alexandra

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

FEjVqnXkb_Q
# Kapcsolódó galériák