2024.11.22., péntek - Cecília napja
facebook
Keresés
Az élelmiszeripar új iránya: kevesebb cukor, só és zsír

Az élelmiszeripar új iránya: kevesebb cukor, só és zsír

2024. november 01., 20:27

Hozzászoktunk az édes és sós ízekhez, vesszük a zsírokkal teli élelmiszereket, ezáltal hozzászoktunk bizonyos ízekhez. A jövőben vélhetően ez megváltozik, mert a kutatók szeretnék lecsökkenteni a feldolgozott élelmiszerekben ezeket az adalékokat. Ezt pedig az ízlelőbimbóink is megérzik majd.

A legtöbb élelmiszerben túl sok a cukor, a só és a zsír. Az Economx azt írja, ennek megváltoztatása érdekében a német Max Rubner Intézet (MRI) konkrét csökkentési célokat dolgoz ki, több mint 80 szakértő, és 14 élelmiszeripari szövetséggel együttműködve.

Bild megtudta, hogy melyek ezek a célok:

  • Az édesített kóla italokban, beleértve a Coca-Colát is 15 százalékkal kevesebb legyen a cukor. A legfontosabb, hogy csökkentsék magát az édes ízt.
  • Az omlós sütemények és kekszek 10 százalékkal kevesebb cukrot tartalmazzanak.
  • A kolbásztermékekben akár 10 százalékkal kevesebb só lehet.
  • A gyümölcslevek és gyümölcsjoghurtok csak természetes fruktózzal készüljenek.
  • Új recepteket terveznek még a gofri, pékáruk esetében, de a reggeli gabonapelyhek és ropogós müzli is kevesebb zsírt, sót, cukrot tartalmazna.

A gyártóknak is be kell tartaniuk a követelményeket.

Az MRI 2025-ig nem áll elő adatokkal, mert tudományosan megalapozott, célcsoportokra szabott receptekkel szeretnék elérni, hogy a feldolgozott élelmiszerekben csökkenjen a cukor, a zsírok és a só aránya, és könnyebbé váljon az egészséges táplálkozás.

Fotó: illusztráció/Freepik