Az élelmiszeripar új iránya: kevesebb cukor, só és zsír
Hozzászoktunk az édes és sós ízekhez, vesszük a zsírokkal teli élelmiszereket, ezáltal hozzászoktunk bizonyos ízekhez. A jövőben vélhetően ez megváltozik, mert a kutatók szeretnék lecsökkenteni a feldolgozott élelmiszerekben ezeket az adalékokat. Ezt pedig az ízlelőbimbóink is megérzik majd.
A legtöbb élelmiszerben túl sok a cukor, a só és a zsír. Az Economx azt írja, ennek megváltoztatása érdekében a német Max Rubner Intézet (MRI) konkrét csökkentési célokat dolgoz ki, több mint 80 szakértő, és 14 élelmiszeripari szövetséggel együttműködve.
A Bild megtudta, hogy melyek ezek a célok:
- Az édesített kóla italokban, beleértve a Coca-Colát is 15 százalékkal kevesebb legyen a cukor. A legfontosabb, hogy csökkentsék magát az édes ízt.
- Az omlós sütemények és kekszek 10 százalékkal kevesebb cukrot tartalmazzanak.
- A kolbásztermékekben akár 10 százalékkal kevesebb só lehet.
- A gyümölcslevek és gyümölcsjoghurtok csak természetes fruktózzal készüljenek.
- Új recepteket terveznek még a gofri, pékáruk esetében, de a reggeli gabonapelyhek és ropogós müzli is kevesebb zsírt, sót, cukrot tartalmazna.
A gyártóknak is be kell tartaniuk a követelményeket.
Az MRI 2025-ig nem áll elő adatokkal, mert tudományosan megalapozott, célcsoportokra szabott receptekkel szeretnék elérni, hogy a feldolgozott élelmiszerekben csökkenjen a cukor, a zsírok és a só aránya, és könnyebbé váljon az egészséges táplálkozás.
Fotó: illusztráció/Freepik