2024.10.22., kedd - Előd napja
facebook
Keresés
Zala vármegye szervátültetett sportolói az Európa-bajnokság dobogóján

Zala vármegye szervátültetett sportolói az Európa-bajnokság dobogóján

2024. augusztus 08., 17:40
A harmadik helyen végzett 25 ország összesített pontversenyben a Magyar Szervátültetettek Szövetségének válogatott csapata a 2024-es Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa-bajnokságán, amelyet idén Lisszabonban rendeztek meg. A 25 országból érkezett több mint 500 versenyzővel szemben a magyar csapat 56 sportolója 10 sportágban bizonyította, hogy a szervátültetés nem jelent akadályt a kimagasló sportteljesítmény elérésében.

A legfiatalabb magyar versenyző, a 16 éves, kombinált vese- és májátültetett Varga Dominik két bronzérmet szerzett asztaliteniszben. A csapat legidősebb tagja, a 72 éves, szívátültetett Pengő László úszásban remekelve 4 arany- és 1 ezüstérmet nyert. A magyar csapat egyetlen tüdőátültetett versenyzője, a 22 éves Jakucs Edina is kiemelkedő teljesítményt nyújtott, egyéniben ezüst-, női- és vegyes párosban pedig két aranyérmet szerezve asztaliteniszben.

Az Európa-bajnokság legeredményesebb férfi versenyzője a magyar csapatból került ki: a 21 éves, csecsemőkora óta májátültetett Domonkos Ádám az egyéni úszásnemekben négy aranyérmet szerzett, majd tagja volt az ezüstérmes vegyesváltónak és az aranyérmes gyorsváltónak is, ezenkívül az 5 km-es utcai futásban is ezüstérmes lett.

A máj-, szív-, tüdő-, csontvelő-, és vesetranszplantált, valamint művesekezelt – veseátültetésre váró – magyar sportolók összesen 55 arany-, 46 ezüst- és 28 bronzérmet szereztek, amivel harmadik helyen végeztek a nemzetek összesített pontversenyében, ezzel méltón képviselve hazánkat a kontinensviadalon.

Ebben a lenyűgöző teljesítményben három Zala vármegyei sportoló is kulcsszerepet játszott.
Történetük nemcsak a sportteljesítményről szól, hanem az emberi kitartásról, a reményről és a második esélyről.

Barnabás:  a cserszegtomaji asztaliteniszező, aki sosem adta fel

Móricz Barnabás, a 19 éves cserszegtomaji fiatalember, már csecsemőkora óta küzd vesebetegséggel. Két veseátültetésen esett át: először háromévesen, majd kilencévesen, amikor édesapja ajánlotta fel neki az egyik veséjét. Ezek a megpróbáltatások azonban nem törték meg, hanem még erősebbé tették.

Barnabás gyermekkora óta asztaliteniszezik, és az elmúlt években komoly eredményeket ért el. Az Európa-bajnokságon két bronzérmet szerzett, egyet egyéniben, egyet pedig párosban a szintén veseátültetett Varga Dominikkal.

Erika: a zalaegerszegi bowlingbajnok, aki a dialízis ellenére is küzd

Fitos Erika 2010-ben kapott új vesét, és azóta a bowling lett a szenvedélye. A sport nemcsak örömöt ad neki, hanem segíti a szervezete működését is. Az elmúlt években számos hazai és nemzetközi versenyen ért el sikereket.

Az idei Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa-bajnokságának első versenynapján az egyéni bowlingversenyen ezüstérmet szerzett, majd a női párosok versenyében - szintén veseátültetett bowling párjával, Dudásné Juhász Anitával - ismét a dobogó második fokára állhatott.  

Erika tavaly óta újra dialízisre szorul, de ez nem szegte kedvét. Heti három művesekezelés mellett is kitartóan edz, és bízik abban, hogy hamarosan újra megkapja az élet ajándékát és ismét új vesével kap új célokat.

László:  a zalaegerszegi Bowling Európa-bajnok, aki új életet kezdhetett

Zsuppán László 2008-ban kapott új vesét, és a transzplantáció után a bowling lett az élete. Kitartó edzéseinek köszönhetően bekerült a magyar szervátültetett válogatottba, és az elmúlt években számos nemzetközi versenyen ért el sikereket.

Az idei Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa-Bajnokságán az első versenynapon bronzérmes lett az egyéni bowlingversenyen, majd a férfipárosok versenyében- szívátültetett bowlingozó párjával, Juhász Zoltánnal - megszerezték az Európa-bajnoki címet.   

A Magyar Szervátültetettek Szövetsége kiemeli, hogy ezek a sikerek nemcsak a sportolók kitartásának és elszántságának köszönhetők, hanem az orvosok, ápolók, edzők, családtagok és támogatók áldozatos munkájának is. 

Fotók: Magyar Szervátültetettek Szövetsége  

# Kapcsolódó galériák