2024.09.18., szerda - Diána napja
facebook
Keresés
Junior világbajnok lett Nagy Napsugár a váltóval, Nett Vivien ötödik

Junior világbajnok lett Nagy Napsugár a váltóval, Nett Vivien ötödik

2024. szeptember 09., 09:22
Az olaszországi Algheróban zajló Nyíltvízi Junior Világbajnokságon aranyos napot zártak a magyar úszók.

A bécsi Európa-bajnokságon aratott fölényes győzelem után a junior világbajnokságon is nyert a 14-16 éves váltó: Nagy Napsugár, Bartalos Anna, Huszti Márton és Kárpáti Máté 30 másodperces előnnyel győzött.

A 14-16 éves korosztály 4*1500 méteres mix váltójában Nagy Napsugár, a Zalaco Zalaegerszegi Úszó Klub junior Európa-bajnok úszója kezdett és simán tartotta a lépést mindenkivel, Bartalos Anna pedig először az összes lányt faképnél hagyta, majd sikerült ráúszni a második 1500-on elöl haladó fiúk többségére is. Huszti Mártonnak igazából egyvalamit kellett megugrania, utolérni az amerikai Daisy Collinst, aki 25 másodperccel előtte indult, mivel a tengerentúliak két férfiúszójukkal kezdtek – a 15. születésnapját szombaton ünneplő úszó ezt olyan simán hozta, hogy a váltásnál már ő volt előbb 25 másodperccel. Kárpáti Máténak pedig az a mámorító feladat jutott, hogy ekkora előnyből simán behozza a csapatot elsőnek; persze, nem könnyű egyedül úszni, és ügyelni a tempóra, nehogy valaki hátulról rámásszon – Máté azonban nem csupán vitorlázott, de végül 30 másodpercesre növelte a különbséget; a mieink már fényképezkedtek, amikor a második németek célba értek mögöttük. (Teljesítményükről annyit, hogy idejükkel még a 17-19 évesek között is bejöttek volna kilencediknek a 20 induló között!)

Az aranyos teljesítmény mellett a 18-19 éves korosztályban is előkelő 5. helyen zárták a versenyt a magyarok a 4*1500m mix váltóban a Györffy Lili, Nett Vivien (ZALACO ZÚK), Poteczin Dániel, Kovács Seres Hunor összeállításban – olvasható a Magyar Úszó Szövetség beszámolójában.

Szöveg: Jóna István

Fotó: Zalaco-ZÚK/Facebook

# Kapcsolódó cikkek