Termelői vásárt tartottak Felsőrajkon
A bejáratnál Hurkák és kolbászok sültek, melyekből bárki ingyen fogyaszthatott. A vendégeket - köztük Palkovics Lászlót, az N7 Holding Zrt. vezérigazgatóját és Ihos József humoristát - a településen élő Vigh László, országgyűlési képviselő köszöntötte. A helyszínt az a 16. századi várudvar adta, amit 1998-ban építettek a falu közepén.
Azért fontos ez, mert a termelő ott áll a saját terméke mögött, és az arcát, a lényét adja hozzá. Ezzel biztosítja, hogy az élelmiszer, amit kínál, egészséges, az áru, amit elad, biztonságos. Minden hónap utolsó szombatján megrendezzük a vásárt. Emellett minden évben csinálunk egy nagy vásárt, ami három részből áll – egy kulturális részből, egy vásár részből és egy gasztronómiai részből. Ma is ezek ötvözetét látjuk itt Felsőrajkon
- nyilatkozta portálunknak Vigh László.
A standokon kézműves termékek, édességek, sajtok, húskészítmények és zöldségek kaptak helyet. Idén első alkalommal frissen sütött kürtőskalácsot is lehetett vásárolni. Budavári Klára Hahótról érkezett, és horgolt figurákat árult.
Közel 20 éve foglalkozom az Amigurumi horgolásos technikával. 12 éve járok a piacra árulni, alapító tag vagyok. A társaság, a vásárlók és saját magam visszaigazolása miatt szeretek ide jönni
- mondta el a kézműves.
A felsőrajki Bakonyi Barnabás Méhészete a kezdetektől részt vesz a vásáron. Idén többféle különlegességgel érkeztek.
A téli időszakban szoktuk készíteni a magvas mézeinket, illetve málnás krémmézet is hoztunk. A liofilizált málnát ledaráljuk, és repcemézbe belekeverjük – ez egy nagyon finom, krémes állagú téli csemege. Emellett ilyenkor méhviasz gyertyákat is szoktunk készíteni. Ezeknek nagyon szép, meleg fényük van, hosszan égnek, szeretik őket a vásárlóink
- nyilatkozta portálunknak Bakonyi Anita.
A vásározók között voltak helyiek, de többen a környező falvakból is érkezetek. A jó hangulatról zenével gondoskodtak a vendéglátók, amit Ihos József rögtönzött előadása színesített.
Szöveg: Soós Aliz
Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg