Vigyázzon, a medvehagyma hasonmása erősen mérgező!
Itt a tavasz, szedjünk medvehagymát! Persze csak körültekintően!
– figyelmeztetett Facebook-bejegyzésében az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer. Az amatőr gyűjtők ugyanis gyakran összetévesztik a medvehagymát más növényekkel – például a gyöngyvirággal.
Tévedés, ami akár végzetes is lehet
A német BfR cikkére hivatkozva azt írták, hogy a természetes környezetben növekvő medvehagyma – más néven vadfokhagyma – népszerűsége az elmúlt években nőtt, és egyre több ember szedi az erdőkben a növény leveleit, amelyeket például pesztóhoz, más krémekhez, levesekhez vagy salátákhoz használnak. Az amatőr gyűjtők gyakran összekeverik a vadfokhagymát más növényekkel, és ez a tévedés akár az életüket is veszélyeztetheti - írja a HáziPatika.
Medvehagymát csak megbízható forrásból!
A megkülönböztetés általában egyszerű, ha a levelet az ujjaink között összetörjük. Ha nem érzünk jellegzetes fokhagyma illatot, akkor inkább ne fogyasszuk el a növényt, és alaposan mossunk kezet
– javasolták a posztban.
Ugyanakkor figyelmeztettek arra is, hogy az illatpróba nem mindig megbízható, mivel a kezünkön lehetnek olyan korábbi szagok, amelyek miatt nem tudjuk egyértelműen azonosítani a leszedni kívánt növény illatát. A legmegbízhatóbb megoldás az, ha zöldségesnél vásárolunk olyan medvehagymát, amelyet ellenőrzött körülmények között termesztettek.
Fotó: Illusztráció/Wikipédia