Nem szereti a mesterséges színezéket? Íme 5 zöldség, amivel gyönyörűen befestheti a húsvéti tojásokat
Ez a hagyomány több évszázadra tekint vissza, ám akkor még sehol nem voltak a mesterséges tojásfestékek: mindent a természet segítségével, például zöldségekkel oldottak meg, az akkori módszerek pedig még most is megállják a helyüket.
Tojásfestés zöldségekkel
Mivel a bolti tojásfestékek általában tele vannak mesterséges anyagokkal, így használatuk előtt mindenképp ajánlott kifújni a tojásokat, és csak azután megszínezni őket. Ennek megvan az a veszélye, hogy a tojáshéj széttörik, de a főtt tojást sem érdemes ilyen módon befesteni, hiszen az utána már fogyasztásra alkalmatlan lesz.
A természetes módszer nemcsak azért jobb, mert szinte fillérekből megoldható, hanem nagy előnye, hogy semmi nem megy a kukába, a tojások pedig festés után is fogyaszthatók. Minden színhez más zöldség vagy gyümölcs szükséges, de ezeket akár kombinálni is lehet, ha egy egészen más árnyalatot szeretnénk kialakítani.
Hogyan lehet könnyedén tojást festeni zöldségekkel?
A természetes tojásfestés alapja a megfelelő előkészület, így ezeket nem érdemes kihagyni, ha gyönyörű színű tojásokat szeretnénk elérni. Első lépésként egy liter vizet tegyen egy közepes nagyságú edénybe, és keverje össze 20 evőkanál 10%-os ecettel. Forralja fel, majd adja hozzá a színezéknek szánt anyagot, és főzze 30 percig!
Miután ez letelt, hagyja kihűlni a folyadékot, és szűrje le a megszínezett vizet. Ebbe helyezze bele a tojásokat, és hagyja állni őket fél óráig. Ha még intenzívebb színt szeretne elérni, áztassa tovább azokat. Egy fogóval emelje ki a tojásokat a vízből, majd papírtörlővel itassa le a felesleges nedvességet. Régi, elnyűtt konyharuha, törlőruha is használható, de arra figyeljen, hogy erősen megfogja a szín az anyagot! A főzésből megmaradt alapanyagot leszűrve komposztálhatja is.
Milyen zöldségeket használjunk a tojásfestéshez?
- Cékla: pirosas, rózsaszínes árnyalatokat lehet vele elérni, körülbelül 200 gramm kockákra vágott cékla kell 1 liter vízhez.
- Vöröshagyma héja: narancssárga tojásokat lehet vele készíteni, négy hagyma lefejtett héja szükséges.
- Kurkuma: sárga tojásokhoz, 3 evőkanállal kell a forrásban lévő vízhez adni.
- Lila káposzta: három csésze apróra vágott káposztát forralon fel, majd a színes lében hagyja állni a tojásokat, és világoskékre színezi őket.
- Áfonya: segítségével sötétkék tojást lehet készíteni, nagyjából 200 grammot kell hozzáadni a víz és az ecet keverékéhez.
Cikk és képek forrása: Femina