2024.11.21., csütörtök - Olivér napja
facebook
Keresés
Két hiba, amit a legtöbben elkövetnek tojásfőzéskor – Így nem lesz szürke peremű és gumis a húsvéti tojás

Két hiba, amit a legtöbben elkövetnek tojásfőzéskor – Így nem lesz szürke peremű és "gumis" a húsvéti tojás

2024. március 27., 12:40
A tojásfőzés az egyik legegyszerűbb konyhai feladat. Vagy mégsem? Az alábbi cikk néhány könnyen elkövethető hibára hívja fel a figyelmet.

Ezen a héten még azokban a háztartásokban is főtt tojás készül, ahol máskor inkább a rántottára vagy tükörtojásra szavaznak. Ha pedig valamit ritkán főzünk, nagy eséllyel elfelejtjük azt a néhány konyhai praktikát, amivel jól is sikerül majd az étel - állítja az nlc.hu.

Ki ne csalódott volna már egy olyan főttnek hitt tojásban, ami a héj megtörése után belül úgy folyt, mintha alig érte volna hő? A tojást visszazárni nem lehet, így aztán a puha tojás puha is marad. A másik szélsőség a szürke peremű főtt tojás, ami nem csak esztétikai kérdés. A túlfőtt tojás fehérje gumis, rágós, a sárgája pedig lyukas, fojtogató. Érdemes tehát képben lennünk a főzési idővel kapcsolatban, de a tojások és a víz hőmérséklete több lépésben is kulcsfontosságú.

2 tojásfőzési hiba, amit sokan elkövetnek

A tojásokat nem szabad csak úgy odarakni a tűzre, „majd megfő” alapon. Jobb esetben csak alul- vagy túlfőzzük, rosszabb esetben pedig úgy megreped a tojáshéj, hogy a belseje a főzővízben megszilárdulva végzi. A régi szakácskönyvekben írtakhoz képest ez kevés hőnek számít, de tegyenek egy próbát, megéri nem úgy túlfőzni a tojásokat, mint amilyenek a régi hidegtálak sápadt, szürkés tojásai!

A tojás hidegvizes fazékba kerül

Különösen akkor fenyeget a repedés, ha forró vízbe tesszük a jól lehűtött tojásokat. Ekkor gyakorlatilag biztos a repedés. Mi a teendő?

Néhány órával főzés előtt vegyük ki a hűtőből a tojásokat. Semmi bajuk nem lesz, romlás- és fertőzésveszélytől nem kell tartanunk ennyi idő alatt. Főzés előtt forró vízzel akár le is öblíthetjük őket, hogy ne érje őket hirtelen minden oldalról a magas hő.

+1 tojásfőzési tipp: Sózzuk bőven a főzővizet! Nem lesz tőle sós a tojás, viszont sokkal könnyebb lesz a végén meghámozni.

Túlfőzés: ha rugalmas a fehérje és fojtó állagú a sárgája

Túlfőzni könnyű, főleg, ha a már keményre főzött tojásokat még bent hagyjuk a forró vízben, amiben akkor is tovább fő, ha nem ég alatta a gáz (vagy villany). Ha rátesszük a fedőt, még intenzívebben fő. A fedőre most nem is lesz szükségünk.

Valójában többféle módon is készíthetünk puha (de nem túl lágy) főtt tojást. Hideg vízzel kezdve is jól el lehet készíteni, de egy jól bevált séf trükkjére hallgatva a következőt ajánljuk: forró vízbe tesszük a tojásokat, 3, maximum 4 percig főzzük így, majd levesszük a tűzről, és a forró, folyamatosan hűlő vízben hagyjuk. Ha a 15 perces, igazi keménytojást szeretjük, hagyjuk a vízben 11-12 percet. Ha a 10 perces tojás a kedvencünk, további 6-7 percet hagyjuk benne. Ha a krémesebb sárgájú 8 perces tojást kedveljük, akkor ugyanígy számoljunk vissza, és 4-5 percig hagyjuk a főzővízben. Ha az egészen lágy sárgájú 6 perces tojást kedveljük, csak 2-3 percig hagyjuk a vízben, Így lesz tökéletes!

Fotó: Illusztráció/Freepik