2024.12.26., csütörtök - István napja
facebook
Keresés
Ezek a savanyúságok igazi vitaminbombák a hideg hónapokban

Ezek a savanyúságok igazi vitaminbombák a hideg hónapokban

2024. november 23., 12:21
A magyar konyha egyik nagy hagyománya a savanyúság, amit imádunk fogyasztani a szárazabb ételek mellé. Sokan nem gondolják, de ezeknek télen nagy előnyük is van.

A savanyúságok nagyon régóta népszerűek a magyar konyhában, különösen a téli hónapokban, amikor a friss zöldségek és gyümölcsök nehezebben elérhetők. A szárazabb ételek mellé, mint mondjuk a rántott hús sült burgonyával, igazi főnyeremények.

Ezek a ”kísérők” nemcsak ízletesek, hanem számos egészségügyi előnnyel is rendelkeznek, köszönhetően a bennük található vitaminoknak és ásványi anyagoknak – írja a femcafe.hu. 

  • A savanyú uborka gazdag C-vitaminban, amely erősíti az immunrendszert és segít a megfázás megelőzésében. Emellett tartalmaz B-vitaminokat, amelyek fontosak az energiaanyagcseréhez és az idegrendszer működéséhez.
  • Ha valami vitaminbomba, akkor az a savanyú káposzta, amiben tényleg rengeteg C-vitamin van. Emellett tartalmaz K-vitamint, amely fontos a véralvadás és a csontok egészsége szempontjából, valamint B-vitaminokat és rostokat, amelyek támogatják az emésztést.
  • A cékla is remek választás, ha változatosságra vágyunk. Természetesen ebben is van C-vitamint, valamint kitűnő vas forrás. Gazdag folsavban is (B9-vitamin), amely fontos a sejtosztódás és a DNS-szintézis szempontjából.
  • A savanyúságok viszont általában magas sótartalommal rendelkeznek, mivel a só fontos szerepet játszik a fermentációs folyamatban és a tartósításban. Ennek a túlzott fogyasztása növelheti a magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázatát, ezért fontos, hogy mértékkel fogyasszuk a savanyúságokat.

Fotó: illusztráció/Freepik