A trükk, amivel a fokhagyma még finomabb ízt ad az ételnek
A fokhagyma olyan zöldség, amely nélkülözhetetlen a magyar konyhában, és a só, bors és pirospaprika trió mellett bármilyen ételhez vagy körethez adhatunk. Annak ellenére, hogy egy hagymaféléről beszélünk, erős íze és illata miatt fűszerként is használható. Felhasználhatjuk sült ételekhez, pörköltbe, rántásokhoz, levesekhez, zöldségköretekhez, salátaöntetekhez, spenóthoz, pirítósra, lángosra, vagy szinte bármilyen ételekhez, amik nem édesek - írja a Dívány.
A fokhagyma igazi csodaszer
Az időszámításunk előtti időkben is használták gyógyászati célokra, például a kolera és a tífusz ellen. Kutatások bizonyítják, hogy különösen jó hatással van a szív- és érrendszerre. Csökkenti a koleszterinszintet és gátolja a vérlemezkék összetapadását, ami jelentősen csökkenti a szívinfarktus és a stroke kockázatát. Emellett csökkenti a gyulladásos folyamatokat, amelyek védelmet nyújtanak a szívnek. Antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása mellett erősíti az immunrendszerünket is, amit rendszeres fogyasztással érhetünk el. Terápiás hatása főként bioaktív vegyületeinek (mint például a szerves szulfidok, szaponinok, fenolos vegyületek, poliszacharidok, flavonoidok) köszönhető. Az ízét és illatát a kéntartalmú összetevők adják, közülük az allilcisztein-szulfoxid, más néven alliin a legjelentősebb.
Jót tesz neki, ha összetörjük
Az allicin nevű vegyület, amely a legtöbb farmakológiai hatásért felelős, az alliin aminosavból keletkezik.
Mielőtt felhasználnánk, érdemes aprítani vagy zúzni a fokhagymát, majd pihentetni egy kicsit, mert az allicin hőérzékeny, és minél tovább pihen, annál több marad meg belőle a főzés során. A legjobb persze nyersen fogyasztani, de mivel erős aromája van, ami átjárhatja a leheletünket, ez nem mindig lehetséges.
Csak fokhagyma és olaj kell
A fokhagymás olaj elkészítése klehetővé teszi, hogy azonnal rendelkezésre álljon egy fokhagymás ízesítő, amely tartalmazza az értékes allicint. Időhiány esetén a fokhagymás olajat használhatjuk az összetört gerezdek pihentetése helyett, és a natúr húsok ízesítésénél is hasznos lehet, mivel csak az íz kerül a sültre, így a fokhagymadarabok nem égnek oda. Egyszerűen tegyünk 8-10 zúzott fokhagymagerezdet egy kisebb befőttesüvegbe, hagyjuk állni 10 percet, és öntsük fel 1 dl olajjal. Az olajat keverjük össze, majd tároljuk hűtőszekrényben. A napraforgó- vagy olívaolajban az íz- és hatóanyagok jól kioldódnak. A kész olajat felhasználhatjuk a sült húsok, lángosok, pirítósok megkenésére, salátaöntet készítésére, és bátran használhatjuk sütéshez és főzéshez. A fokhagyma húsát pedig felhasználhatjuk pörköltalaphoz. Az olajba tehetünk más fűszernövényeket is, így igazi fűszerolajat készíthetünk, amely mutatósabb üvegben ajándékként is megállja a helyét.
Fotó: illusztráció/Freepik