2024.09.08., vasárnap - Mária, Adrienn napja
facebook
Keresés
Zarándoknapot tartottak a Mindszentyneumban

Zarándoknapot tartottak a Mindszentyneumban

2024. május 15., 18:30
Zarándoknapot tartottak Mindszenty József temetésének évfordulóján a zalaegerszegi Mindszentyneumban. A hercegprímást 1975. május 15-én kísérték utolsó útjára az ausztriai Mariazellben. Az életútját bemutató tárlatot ezúttal bárki ingyen megtekinthette.

Sümegről is érkezett csoport a Mindszentyneumba. Valamennyien az Egészségkör tagjai. Többségük nem járt még Zalaegerszeg legfiatalabb múzeumában.  

Idén nem akartunk nagyon messzire kirándulni, Egerszeg viszonylag közel van. Én magam sem láttam még a Mindszenty kiállítást és a tagság is örült, mikor elővezettem azt, hogy ezt szeretnénk megnézni. Egyébként azt, hogy itt ma ingyen látogathatjuk meg a múzeumot, ezt egy-két napja tudtam meg. Írtak nekem, hogy most nem kell fizetni, mert évforduló van. Hát ezt külön köszönjük!

- fogalmazott Tóth Zoltánné, az Egészségkör Egyesület elnöke.

Több alkalommal szervezett már ingyenes napot idén az intézmény. Az apropó most Mindszenty temetésének napja volt.

Erről a napról azt kell tudni, hogy Mindszenty Józsefnek az volt az utolsó kívánsága, hogy amíg a vörös csillag nem hull le Magyarország egéről, addig ne temessék el Magyarországon, így kérte, hogy halála után Mariazellben legyen az ő nyughelye. És a mariazelli temetés napja pont a mai napra esik. Az újratemetés az volt május 6-án, tehát arra is gondoltunk, de május 6-án mi mentünk az ünnepi misére Esztergomba, és ezért inkább erre a mai napra esett a választásunk

- tájékoztatta a zalaegerszegi Médiacentrumot Csengei Ágota, a Mindszentyneum tagintézményvezetője.

Legközelebb június 4-én, a nemzeti összetartozás napján, majd június 12-én Mindszenty pappá szentelésének évfordulóján látogathatók térítésmentesen a múzeum állandó kiállításai.  

Szöveg: Frauenhoffer Márta
Fotó: Médiacentrum Zalaegerszeg

 

RM7nif5ix0c
# Kapcsolódó galériák