2024.09.08., vasárnap - Mária, Adrienn napja
facebook
Keresés
Zarándoknap lesz a Mindszentyneumban

Zarándoknap lesz a Mindszentyneumban

2024. július 19., 14:10
Különleges programokkal készülnek a hétvégére a Mindszentyneumban. Július 22-e Szent Mária Magdolna napja, melyre - többek között – tárlatvezetéssel emlékeznek. Emellett az érdeklődők figyelmébe ajánlják a hónap műtárgyát, egy palástot, amit a Szombathelyi Egyházmegye ajánlott fel a múzeumnak.

A földszinti vitrinben – a tervek szerint – a partnerszervezetekkel kötött együttműködések eredményeként ide érkező tárgyakat mutatják be. A közelmúltban már kiállítottak egy Mindszenty bíboroshoz köthető palástot, amit néhány hétig még láthat a közönség.

Ez attól érdekes, hogy a Szombathelyi Egyházmegyével kötött együttműködésünk alapján, most kölcsönbe kaptuk ezt a csodálatos palástot, ami arról nevezetes, hogy a Szombathelyi székesegyházat ’45-nem bombatalálat érte és ’47-ben egy összefogás segítségével gyorsan újra tudták építeni ezt a templomot. Ennek az újjászentelési miséjén, Mindszenty József viselte a palástot. Ez most egészen a hónap végéig megtekinthető itt, a Mindszentyneum földszintjén bárki számára, aki betér ide hozzánk

- mondta portálunknak Szaknyéri Tünde kommunikációs osztályvezető.

A hétvégi programokkal kapcsolatban a kommunikációs osztályvezető felhívta a figyelmet arra, hogy Zalaegerszeg védőszentjének alakja nem csak a város címerében tűnik fel. Róla, azaz Mária Magdolnáról nevezték el a 18. században a Plébániatemplomot, melynek több tárgya is megtalálható a hercegprímás életútját bemutató kiállításon.  

A Mindszenty kiállításunkban található paláston az ő alakja is megtalálható. Ebből az alkalomból meghívtuk Stróber László atyát, hogy szubjektív szemmel a Mária Magdolna Plébániatemplom apátplébánosa, az egykori és a jelenlegi találkozik most nálunk. Ez a tárlatvezetés ingyenes, de regisztrációköteles, úgyhogy szeretettel várunk mindenkit, aki Stróber atyával szeretné meghallgatni a Mindszenty kiállítást. Ezen kívül készülünk még szombaton és vasárnap is a múmiákban tárlatvezetéssel és vasárnap pedig a Mária Magdolna naphoz kapcsolódóan kedvezményes jegyárakkal várjuk a hozzánk látogatókat.

Stróber László atya szubjektív tárlatvezetése vasárnap délután ötkor kezdődik, ám további, egyedi tárlatvezetésekkel és érdekességekkel készülnek. Így folytatódik a Rejtélyek, sorsok, múmiák a patológus szemével nevű program, miközben a szabadulószobába is várják a csapatokat.

Szöveg: Nagy Jenő

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

WrdZUPFuFM8
# Kapcsolódó galériák