2024.09.16., hétfő - Edit napja
facebook
Keresés
Tárlatmegnyitó – Zalai építészek munkái a Gönczi Galériában

Tárlatmegnyitó – Zalai építészek munkái a Gönczi Galériában

2024. augusztus 23., 10:20
Megnyitották a „Zalai Építészek Munkássága 2000-2023” című kiadvány megjelenése alkalmából rendezett tablókiállítást a Keresztury Dezső művelődési központban. A tárlaton 65 tervező alkotását, valamint látványterveit mutatják be. Az eseményt Mázsa Viktória klarinét-, illetve Horváth Barbara fagottjátéka színesítette.

A kiállítást Balaicz Zoltán polgármester ajánlotta a közönség figyelmébe, a látogatókat pedig Agg Ferenc, a szervezet alelnöke köszöntötte. Mint fogalmazott, ezek a fotók keresztmetszetet adnak a korszakról, és egyben dokumentálják az elmúlt közel negyedszázad építészeti irányzatait.

Az épületek sokszor eltűnnek, átalakulnak, megváltoznak, és nagyon kevés marad meg tisztán abból, ahogy eredetileg megszületett. A régi utcákban azt látjuk, hogy sorra eltűnnek, illetve átalakulnak a házak. Nagyon ritka, hogy egy épület tisztán megtartja azt a gondolatiságát, szellemiséget, ahogyan született, hiszen megváltozik körülötte a társadalom, megváltoznak az igények, az anyaghasználat, nagyon sok minden

- fejtette ki Agg Ferenc, a Zala Vármegyei Építész Kamara alelnöke.

Az építmények – egyebek mellett köz- és lakóépületek, továbbá sport- és más létesítmények – nyolcvan százaléka Zala vármegyében található. A kamara elnöksége másfél esztendővel ezelőtt döntött arról, hogy megjelenteti a hiánypótló kötetet.

Az országos építész kamarától pénzügyi támogatást is kaptunk. Utána meghirdettük, hogy a vármegyében dolgozó építészek a portfoliót nyújthatnak be. Összesen 65 ilyen portfoliót kaptunk, amit megpróbáltunk egy könyvben összerendezni. Azt gondolom, hogy elég jól sikerült. Ennek a könyvnek a tartalmát mutatja be ez a kiállítás

- erről már Bertók Sándor, a Zala Vármegyei Építész Kamara elnöke beszélt.

A zalai építészek munkáit reprezentáló kiállítás augusztus 29-ig tekinthető meg a Gönczi Galériában. A 200 oldalas, színes képekkel illusztrált könyvet pedig szeretnék eljuttatni az önkormányzatokhoz, illetve a vármegyében működő könyvtárakba és középiskolákba.

Szöveg: Kolozsvári Ilona

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

OF28Ms5n61Y
# Kapcsolódó galériák