2024.09.08., vasárnap - Mária, Adrienn napja
facebook
Keresés
Rejtélyes XX. század Kun Miklóssal

Rejtélyes XX. század Kun Miklóssal

2024. június 19., 10:55
Rejtélyes XX. század címmel tartott előadást Kun Miklós a Mindszentyneumban. A történész meghatározó történelmi események kevésbé ismert részleteit mutatta be. Az ingyenes programon közel 100 ember vett részt.

Az ismeretterjesztő műsor a Mindszenty esték rendezvénysorozat utolsó állomása volt. Az érdeklődők a klasszikus termi előadásokon túl szubjektív tárlatvezetéseket is látogathattak.

Amikor megnyitotta a kapuit a Mindszentyneum, akkor már pályáztunk a Nemzeti Kulturális Alap program ismeretterjesztő kollégiumához, egy ismeretterjesztő előadássorozatra. És ez most ennek a félévnek az utolsó előadása lesz. Én úgy gondolom, hogy nagy érdeklődésre tart számot, hiszen a Széchényi-díjas történészprofesszort, Kun Miklóst nagyon sokat ismerik Zalaegerszegen is

- közölte Csengei Ágota, a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatósága (ZMI) – Mindszentyneum tagintézményének vezetője.

Kun Miklós az elmúlt évszázad titkairól tartott előadást, melyet a külföldi levéltárakban kutatott íratok alapján állított össze. A bemutató egy 1946-os Transylvania című szovjet zenével kezdődött.

A mostani előadásom Rejtélyes XX. század címmel kicsit kapcsolódik a TV sorozatomhoz és a TV-s sorozaton belül pedig rengeteget foglalkoztam mostanában, és nem csak kutattam levéltárakban, külföldön is Erdéllyel, Kolozsvárral, ez az én másik kedvenc városom Zalaegerszeg mellett. Erről tartok előadást, hogy Kolozsvár és Észak-Erdély sorsa hogyan alakult a ’40-es években, még korábban Trianon óta és Sztálin kezében lett aztán ’45 után a város sorsa

- ismertette Kun Miklós, magyar történész és egyetemi tanár.

A történész a trianoni békeszerződés következményeit, a második világháború borzalmait és a sztálini diktatúra talányait ismertette. A program zárásaként Mindszenty József hercegprímás életébe és munkásságába is betekintést nyújtott.

Szöveg: Kiss Alexandra

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

gyeyCST5BY4
# Kapcsolódó galériák