2024.09.08., vasárnap - Mária, Adrienn napja
facebook
Keresés
Rakuművészet – Új technikával alkottak a fazekasok

Rakuművészet – Új technikával alkottak a fazekasok

2024. július 19., 14:50
Különleges rakukerámiákat készítettek idén a fazekasok Gébárton, a népi kézműves alkotóházban. A Zala Megyei Népművészeti Egyesület programjára az ország több tájegységéből érkeztek mesterek. Néhányan most először találkoztak az ősi technikával, amit az 1600-as évek közepétől egy japán fazekascsalád alkalmazott.

A fazekastáborban korongozással kezdődött a hét. Az edényeket először elektromos kemencében kiégették, majd a terrakotta darabokat saját készítésű mázzal vonták be. A mázas tárgyakat az ezer fokra hevített kisebb hordó-kemencében helyezték el.

Az az érdekessége ennek az égetésnek, hogy az edényeket izzó állapotban kivesszük a kemencéből, és füstkeltő közegbe tesszük, ahol oxigéntől mentesen lezárjuk. Az oxigén elvonás miatt redukálódnak a mázak, és teljesen más fényük lesz, mint ha simán kikerülnének a kemencéből. A máz felületén egy érdekes lüszteres hatás képződik

- magyarázta Csuti Tibor fazekas.

Nagyné Török Zsóka Tiszafüredről érkezett, négy évtizede gyakorolja a mesterséget. Húsz esztendeje raku techikát alkalmaz, ami kezdetben nagy kihívást jelentett számára. 

Nagyon tetszik ebben a technológiában, hogy rengeteg esetlegesség van benne, de mégis irányítható. Másodperceken múlik, hogy az a csoda, ami a kemencéből kikerül, ilyen, vagy olyan lesz, mennyire lesz eozinos csillogása, adott esetben, mennyire volt tökéletes a redukció

- mondta Nagyné Török Zsóka.

Pais-Horváth Szilvia 16 esztendős volt, amikor a zalai vármegyeszékhelyen kipróbálta a korongozást. Az új technológiával most találkozott először. Az első próbálkozása sikeres volt, örömmel mutatta a végeredményt.

Nagyon gyors technika. Két-három nap alatt el tudunk készíteni egy komplett készletet, és nincs közöttük két egyforma. Mindegyik más, hihetetlen izgalmas játék ez a tűzzel, a vízzel, a füsttel, roppant érdekes

- erről már Pais-Horváth Szilvia beszélt.

A tábor ma bezárta kapuit. Az utolsó égetés után mindenki hazament a saját műhelyébe, ahol megpróbálja alkalmazni az itt tanult, illetve ellesett technikákat.

Szöveg: Kolozsvári Ilona

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

WLo1hLTVZ84
# Kapcsolódó galériák