2024.10.22., kedd - Előd napja
facebook
Keresés
Őszölelő versmondó versenyt rendeztek a könyvtárban

Őszölelő versmondó versenyt rendeztek a könyvtárban

2024. október 21., 13:55
Őszölelő fantázianévvel rendeztek versmondó versenyt Zalaegerszegen. A József Attila Városi Tagkönyvtárban ezúttal 21 gyermek mérte össze a tudását, akik az évszakhoz hűen őszhöz kapcsolódó műveket adtak elő.

A tudáspróbát első alkalommal szervezték meg az óvodások körében. A középső és nagycsoportosok egy megadott listáról választhatták ki, hogy melyik szerzeménnyel teszik próbára magukat.

Gyermekkönyvtárunkban hosszú évek, évtizedek óta hagyomány, hogy az iskolásokat hívjuk megmérettetésre. Mese és versmondó verseny céljából. És most idén hagyományteremtő céllal az ovisokra is gondoltunk. Kitártuk a gyermekkönyvtárunk kapuját és az évszakhoz méltóan az ősz lett a középpontban. Az ősszel kapcsolatos verseket választottuk ki a könyvespolcokról. A címe pedig az lett, hogy őszölelő

- ismertette Török Irén, gyermekkönyvtáros.

A gyerekek a megmérettetésre családjukkal érkeztek. A hozzátartozók meghatottan nézték, ahogy a legkisebbek gesztenyéről, süniről és elsárgult levelekről mondanak verseket.

A nagypapám jön, anyukám is jön, és ezt fogják hallgatni meg figyelni is

- mesélte Bor József.

Gesztenyefalevél az én versem és én a Mikes oviba járok, és egyben nagycsoportos vagyok

- tette hozzá Koltai Liza.

A szavalatokat egy háromtagú zsűri értékelte. A kicsik bírálásakor más szempontokat vettek figyelembe, mint az általános iskolások versenyén. Itt a legfontosabb tényező a beszédtechnika, valamint az, hogy mennyire értik a versenyzők az általuk előadott műveket.

Nagyon kíváncsian várom ezt a versmondó versenyt, mert az óvodások és az elsősök nagyon közel állnak korban egymáshoz. De ilyen verseny még nem volt a VMK-ban, és a könyvtárban sem. Kíváncsi vagyok arra, hogy az értékelési szempontoknak mennyire fognak megfelelni. Tehát, hogy mennyire tudják a verset, mennyire tisztán mondják a verset, mennyire pontosan és mennyire élnek együtt a verssel – ez a legfontosabb talán. Sikerült e olyat választani –természetesen szülői vagy óvónői segédlettel- ami nekik való, ami igazán közel áll hozzájuk és amit jó mondani

- nyilatkozta portálunknak Fonódiné Vidovics Katalin, a versmondó verseny egyik bírója.

A próbatétel a szereplés örömével és élményével gazdagította az ovisokat, miközben a gyermekek kommunikációs és előadókészségét is fejlesztette.

Szöveg: Kiss Alexandra

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

# Kapcsolódó galériák