2024.09.08., vasárnap - Mária, Adrienn napja
facebook
Keresés
Népzenei tábort tartanak Gébárton

Népzenei tábort tartanak Gébárton

2024. július 10., 15:15
Népzenétől hangos a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház ezen a héten. Nyolcadik alkalommal adnak otthont népzenei tábornak, amelyre az ország minden részéről, sőt még a határon túlról is érkeztek növendékek.

Markovich Benedek harmadik alkalommal érkezett a zalaegerszegi táborba. Egy iskolai bemutató kapcsán kezdett kecskedudán játszani. Tudását évről-évre Zalaegerszegen gyarapítja.

Sok új dallamot tanultam. Az ember ugye mindig tanul valamit, de itt nagyon sokat lehet tanulni.

A két-három és négysípos dudák mellett a tekerők is előkerültek a táborban. A hangszeresek többnyire közösen gyakoroltak.

Idén az Iván-napot vettük górcső alá. Magyarország területén három helyszínen maradt meg az Iván-nap szokásanyaga. Az egyik Zobor-vidék, tehát határon túli terület. Ott a legteljesebb, 12 dalfüzér, ugye hosszú, mint az Iván-napi ének. A másik terület Nógrád megye, ahol megmaradt a tűzugrás, gyönyörű fényképfelvételek vannak. És a harmadik a Délnyugat-Dunántúl, ahol megmaradt töredékeiben az Iván-nap szokása, a tűzgyújtás szokása is megvan még. Gyakorlatilag ezt az anyagot vettük górcső alá

- tudtuk meg Szabó Zoltán dudaoktatótól.  

Szabó Zoltán mellett Végh Andor és Havasréti Pál népzenészek repítik vissza a résztvevőket a múltba. Az egy hét alatt saját tudásuk javát is igyekeznek átadni a következő generációnak.  

Ez a táborunk bentlakásos tábor, és hála Istennek! van érdeklődés. Talán elmondhatom most már azt is, hogy nívós tábor, tehát az oktatógárda függvényében is nyilván, országos szinten most már tudják, hogyha gébárti népzenei tábor, akkor az azért egy nívót jelent

- fogalmaz Kiss-Molnár István, a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház vezetője.

A táborral párhuzamosan új, időszaki kiállítás nyílt az alkotóházban. A "Szépen szóló muzsika" címet viselő tárlat Gadányi Pál dudakészítő munkásságába enged betekintést augusztus közepéig.  

Szöveg: Frauenhoffer Márta
Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

30yJqLZk42E
# Kapcsolódó galériák