2024.10.22., kedd - Előd napja
facebook
Keresés
Múzeumi kerengő a Göcseji Múzeumban

Múzeumi kerengő a Göcseji Múzeumban

2023. október 25., 15:30
Ismét rendhagyó tárlatvezetésre invitálták a látogatókat a Göcseji Múzeumba. A Múzeumi kerengő című sorozatukat idén indították. Januárban az állatvilág, februárban a szerelem, márciusban a közlekedés, tavasz végén pedig a porcelán és a kerámia volt a központi téma. Szeptemberben Petőfi Sándorra emlékeztek, most pedig az őszhöz és a szürethez kapcsolódó műtárgyakat vették górcső alá.

Orha Zoltán a metszőkést, a mostani metszőolló elődjét ajánlotta a vendégek figyelmébe, ami Alsónemesapáti környékén került a felszínre. A római kortól kezdve egészen a 19. század végéig ezzel távolították el a tőkéről a felesleges hajtásokat. A nohaszedőkosár a szemek összegyűjtésében segítette szüretelőket. A hagyomány szerint a termés beérése után a gazdák vendégségbe, azaz borkóstolásra hívták barátaikat. Az 1940-es években faragott és festett hegyi bútor Egerszeghegyről került a Göcseji Múzeumba – jelezte Kissné Béres Katalin, történész-főmuzeológus.  

Ebben az időben a magyaros bútoroknak nagy divatja volt. Valószínűleg Erdélyből származhatott talán az az asztalos, vagy az a festő, aki ilyen formában készítette el az erdélyi színes festett bútorok mintájára a Válics és Vandra családnak a hegyi bútorgarnitúrát

- fűzte hozzá a Göcseji Múzeum szakembere.  

Németh Roland régész-muzeológus a római korok hangulatát idézte fel. A múzeumi séta utolsó állomása Miroslaw Rymar lengyel grafikus időszaki kiállítása volt. A Görögországba invitáló plakát az országokat bemutató sorozat része. Ezek az alkotások a globális problémákra – a terrorizmusra, a háborúra és a környezetszennyezésre - hívják fel a figyelmet. A képzőművész görög motívumként a szőlőfürtöt választotta – hívta fel a figyelmet dr. Kostyál László PhD művészettörténész.   

A mögöttem látható plakáton szőlőszemek kézigránátokat képeznek, utalva arra, hogy az ember Görögországban - de hogyha sorozat többi elemét végig nézzük - más országokban sem lehet meg fenyegetettség nélkül, biztonságban, mert olyan világot élünk. Rymar mindezeket némi humorral oldja, de nem feloldja, csak oldja

- fejtette ki a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának tudományos-igazgatóhelyettese. 

A megoldást a képzőművész részben a nézőktől várja, amiről szüret idején is érdemes elgondolkozni - fogalmazott a művészettörténész. A Reflexiók című tárlat október 31-ig tekinthető meg a zalai vármegyeszékhelyen. A tervek szerint novemberben is lesz kerengő. Ekkor a fő téma a bútor lesz.  


Szöveg: Kolozsvári Ilona
Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

X3WG5zQ-PVQ
# Kapcsolódó galériák