2024.10.22., kedd - Előd napja
facebook
Keresés
„Lélek a fában” – megnyílt Balogh Mihály kiállítása a Liszt iskolában

„Lélek a fában” – megnyílt Balogh Mihály kiállítása a Liszt iskolában

2024. október 21., 13:10
Megnyílt Balogh Mihály faműves „Lélek a fában” című tárlata a Liszt Ferenc Általános Iskolában. Az intézmény növendékei zalai népdal összeállítással köszöntötték az alkotót.

Balogh Mihályt 35 esztendővel ezelőtt tüntették ki népi iparművész címmel. A galériában az életműkiállításának anyagából látható válogatás. A tárgyakat Prokné Tirner Gyöngyi ajánlotta a diákok és a pedagógusok figyelmébe. Mint fogalmazott, az alkotó különleges pályautat járt be. 

Az egyedisége abból fakad, hogy másként áll a faanyaghoz, mint általában a faragók. Elsősorban nem faragással díszíti a használati tárgyakat, hanem ő a fa szépségét bontja ki azzal, hogy teljesen leegyszerűsített formákat használ, és a fa erezete maga a tárgyaknak a díszítőeleme

- fejtette ki Prokné Tirner Gyöngyi, a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesületének elnöke.

Ezek a használati eszközök 80-120 éves fák törzseiből készültek; a tálaló polchoz a dió-, a fűszertartóhoz a szilva-, az edényekhez pedig a vadcseresznyefát találta legalkalmasabbnak. Az alkotás során többnyire a népi hagyományt, az ősi vájt technikát alkalmazza. A több éven át tartó munka első fázisa az alapanyag kiválasztása.

A folyamat az úgy kezdődik, hogy valaki megkeres, hogy van egy érdekesebb formájú fája, hogy tudnám-e hasznosítani azt. Én elmegyek, megnézem, és ilyenkor már általában a lábon álló fánál látom azt, hogy mit tudnék belőle készíteni. Ez persze nem mindig jön össze. Amikor leveszem a fa kérgét, akkor mutatja meg, hogy mit enged magából készíteni

- erről már Balogh Mihály faműves népi iparművész beszélt hírportálunknak.

A faműves népi iparművész kiállítása november 30-ig tekinthető meg a kertvárosi iskolagalériában.

Szöveg: Kolozsvári Ilona

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

1jt0PVDlJOA
# Kapcsolódó galériák