2024.09.16., hétfő - Edit napja
facebook
Keresés
Kiállításmegnyitó – Válogatás a GébArt művésztelep alkotásaiból

Kiállításmegnyitó – Válogatás a GébArt művésztelep alkotásaiból

2024. szeptember 06., 11:11
Megnyitották a GébArt Zalaegerszegi Nemzetközi Művésztelep munkáit bemutató kiállítást a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben. Az elmúlt évtizedekben készült, több mint 600 képzőművészeti alkotásból negyvenet láthat most a közönség. A műsort a Pálóczi zeneiskola növendékének zongorajátéka színesítette.

Bali Zoltán alpolgármester megköszönte az alkotók és a szervezők munkáját. Mint fogalmazott, a népi kézműves alkotóház programja folytatásra érdemes. Az ehhez szükséges feltételeket az önkormányzat továbbra is biztosítja. A művésztelepet 1992-ben Skrabut Éva hívta életre. A feladatokat 2015-től Prokné Tirner Gyöngyi vette át. A GébArton alkotó művészek egy-egy munkájukat – festményt, grafikát, szobrot, kisplasztikát – a városnak ajándékozták. Ezeket a műveket raktárakban őrzik, az alkotótelep történetét pedig weblapon tették közzé.

A Covid alatt elkészítettük a GébArt online galériát. A Keresztury VMK honlapján megtalálható minden, amit a művésztelepről tudni kell, tudni lehet. Az online galériában a műalkotásokról készült fotók is láthatók

- mondta Prokné Tirner Gyöngyi, a tárlat kurátora.

A harmincéves jubileumot színvonalas programsorozattal ünnepelték. Lehota M. János akkor azt javasolta, hogy a gazdag gyűjteményt évente, tematikus kiállításokon mutassák be. Erre elsőként a nagykanizsai esztétát kérték fel.

A cél, hogy más-más szemszögből megmutassuk a városnak, valamint a külvilágnak, hogy milyen gazdag érték van Gébárton. Ez a több száz mű ez olyan számtalan variációs lehetőséget ad a megmutatkozásra

- erről már Lehota M. János esztéta beszélt.

A 2024-es időszaki tárlatnak Lehota M. János a Teljesség és Végtelen alcímet adta. A kiállítás október 5-ig tekinthető meg a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben.  

Szöveg: Kolozsvári Ilona

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

Bbasc5tjzO0
# Kapcsolódó galériák