2024.10.28., hétfő - Simon, Szimonetta napja
facebook
Keresés
Ezúttal is népszerű volt a Nyitott Műhelygalériák Napja

Ezúttal is népszerű volt a Nyitott Műhelygalériák Napja

2024. október 28., 12:40
Az ősz jegyében telt vasárnap a Nyitott Műhelygalériák Napja a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóházban. A gyerekek gesztenyéből, makkból és dióból állatkákat, kukoricaszárból pedig játékokat készítettek. Mindezek mellett agyagozásra, sütésre és nemezelésre is lehetőségük nyílt.

Ebedli Barnabás édesanyjával és testvérével érkezett a kézműves délutánra. Asztaltról asztalra jártak, mindent kipróbáltak. Ezeket az autókat is ők készítették kukoricaszárból.

Ez úgy készült, hogy kivettem a kukirocaszár belsejét, beletűztem pár fogpiszkálót, és ráraktam ilyen kerékszerű fadarabokat. Utána pedig jöttünk ide nemezelni, és most egy banánt készítek, ami úgy készül, hogy szappanos vízzel össze kell gyúrni, és simogatni, forgatni kell, meg tömködni, össze kell gyúrni.

Egész délután nagy volt a nyüzsgés az intézményben. Sorba kellett állni az egyes foglalkozásoknál.

Őszi Nyitott Műhelygalériák Napja a mai rendezvényünknek a címe, és benne van a nevében is, hogy az őszi tevékenységek, gyümölcsök és egyéb szokások őszi vonatkozásait próbáljuk itt megjeleníteni és belevarázsolni a népi játszóházi foglalkozásokba. Így például Takács Andreával lehet gesztenéyből, dióból, magvakból készíteni különböző játékokat, aztán Szilágyi Zoltánnal lehet kukoricaszárból és akár más fa kütyükből kis játékokat elkészíteni, vagy hangkeltő eszközöket. Népi gasztronómiát is próbáltunk becsempészni a mai napba

– nyilatkozta a Médiacentrumnak Kiss-Molnár István, az intézményegység vezetője.

Az almás kosárka klasszikus göcseji recept alapján készült, emellett gesztenyés kiflit is süthettek a gyerekek. Csuti Tibor műhelyében pedig – az időszakhoz illően – töklámpások formálódtak.

Nagyon egyszerű feladat, az applikálásos technikát alkalmazzuk. Megvannak a szokásos tálak, de most nem kukacok és csigák vannak beléjük rakva, hanem csak simán az agyagot belepréselik a gyerkőcök. Van két, nagyjából félgömb alakú tál, amit összeragasztunk, és azt tökösítjük

– fogalmazott Csuti Tibor fazekasmester.

Új időszaki kiállítással is gazdagodott a Kézművesek Háza a hétvégén. Az ecsettől a mennyezetig című tárlat Ament Éva bútorfestő népi iparművész tanítványainak munkáit mutatja be. Az alkotások december 19-éig várják a látogatókat Zalaegerszegen.

Szöveg: Frauenhoffer Márta
Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

# Kapcsolódó galériák